Shadow

Cum e să fii rom în România? Jurnaliștii de la ziarul suedez Expressen, față în față cu sărăcia, dar și cu palatele țigănești

limuzinaDupă ce situația financiară, dar și cadrul legal, le-a fărcut romilor viața tot mai grea în țări precum Italia și Spania, unde mergeau să cerșească, mulți dintre ei s-au îndreptat căre nordul continentului. Valurile de imigranți au asaltat Suedia, una dintre puţinele ţări care nu a interzis cerşetoria și în care justiţia este încă foarte tolerantă. Comunitățile încep însă să fie împărțite în ceea ce privește noii nocuitori ai țării, iar în politicienii îi folosesc drept program electoral pentru alegerile de anul trecut. Încercând să afle care este viața romilor din România, jurnalista Magda Gad, de la ziarul suedez Expressen a umblat din Ferentari până la Strehaia și a vorbit cu ei.
Poștașul din Buzescu, Teleorman:
”Sunt fie hoţi, fie pești. Peștii le spun fetelor: . După ei, o fată de 15 ani trebuie să aibă copii și să fie mamă. Pentru o soție plătesc de la 500 la 20 000 de euro, în funcție de cât de potentă este familia și cât de frumoasă e mireasa! Fetele care locuiesc acolo nu se căsătoresc cu români. Tinerii romi se pot căsători, uneori, cu românce, dar nu le duc acolo”.
Maria Drumitu, femeie de etnie romă, din Craiova:
”E foarte grea viaţa, n-am mai mâncat de ieri, sunt dependentă de tubul de oxigen că sufăr cu plămânii. În comunism era mult mai bine, atunci aveam o casă în oraș. Eram plătită să am grijă de copii, 1.100 de coroane pe lună, erau mulţi bani atunci! După 1989, nu am mai primi nici ajutor și m-am și îmbolnăvit. Mi-au luat apoi casa pentru că era pe un teren care a fost revendicat”.
Nicolae Artur ”Berliant” Miclescu, liderul unui clan din Craiova:
”Când eram mic, părinţii și bunicii cerșeau și furau, așa că eu m-am născut la pușcărie. Am trăit primul an la casa de copii și, apoi, la bunica din partea mamei, care era ghicitoare. Umblam desculți, eram tare săraci, trăiam cu grișul de la centrul de copii unde era înscris un frate. Mai târziu, un văr și un cumnat au fost președinţi ai romilor, tata a condus staborul, iar eu acum am o firmă care închiriază locuinţe, o piaţă unde romii vând haine vechi, o agenţie matrimonială și judec și sfatul ţigănesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *