Shadow

Ţiganii au talent

zilele_romiloAtunci când buletinele de ştiri ne prezintă evenimente negative – crime, violuri, furturi – ne gândim, fără doar şi poate, că cei care le provoacă sunt ţigani. Despre această etnie obişnuim să vorbim numai la negativ, însă există oameni care demonstrează că lucrurile nu trebuie să fie neapărat aşa. Există printre ei personaje cu adevărat talentate.

Pe vremuri, ţiganii îşi câştigau banii muncind cu ziua la boieri, iar seara obişnuiau să-şi rotunjească veniturile cântând în cârciumi. Primul care a vorbit despre talentul muzical al oamenilor din această etnie a fost Consulul Angliei la Bucureşti şi Iaşi, William Wilkinson (1814-1818).

Acesta le recunoaştea abilităţile extraordinare în arta meşteşugului: “Au o uşurinţă înnăscută şi o anumită rapiditate, care îi ajută să dobândească cunoştinţe în domeniul artelor”, menţiona acesta. O categorie aparte o constituie ţiganii lăutari. Fie că aparţin domnilor, boierilor sau mănăstirilor, ei pot să-şi rotunjească veniturile cântând prin cârciumi. “Fără învăţătură metodică, dar fiindcă au mare talent la muzică, reuşesc de minune şi cântă cu instrumentele obişnuite, cu mare îndemânare; ei compun şi cântece, dar fără cadenţă şi fără intonaţie, interpretându-le însă cu veselie. Muzica lor răsună din palate în case boiereşti, din dughene în cârciumi, la hore şi serbări, în zi de iarmaroc şi târg”.

Pe de altă parte, Connect-R aminteşte o legendă care explică talentul ţiganilor: “Există o legendă potrivit căreia Dumnezeu distribuia meseriile… artizani, decoratori, doctori, ingineri… a împărţit totul… Şi ultimul care a ajuns a fost ţiganul, cu pene în par… ieşise din coteţ, pentru că era leneş ca întotdeauna. L-a întrebat pe Dumnezeu: ‘Şi mie, ce îmi dai?’. Dumnezeu i-a spus că nu mai are nimic: ‘Ai ajuns prea târziu, nu mai am nimic de împărţit!’ Atunci ţiganul s-a întors să plece, dar Dumnezeu, bun cum este, i-a spus: ‘Stai o secundă, am totuşi să-ţi dau ceva’. Şi i-a dat o vioară”.

Explicaţiile de mai sus sunt demonstrate de câţiva artişti din România care reuşesc cu talentul pe care-l au să ridice sălile în picioare. Vom vorbi astăzi despre câteva vedete care au recunoscut că fac parte din această etnie, dar trebuie să precizez că lista este mult mai mare, există alţii care preferă să ascundă faptul că sunt ţigani, tocmai pentru că le este teamă, probabil, să nu fie victimele ideiilor preconcepute.

Leave a Reply

Your email address will not be published.