„NU VREM TIGANI IN BISERICA NOASTRA!”

bisericaDuminică, 29 decenbri , biserica ortodoxă „Acoperamântul Maicii Domnului” din Str. Teiuș, Sector 5, București ), o biserică păstorită de părintele paroh Claudius Luțai, aflată în momentul de față „la roșu”, care se prefigurează a fi o construcție impunătoare, așa cum se cade unei biserici și unde în momentul de față se slujește în subsolul amenajat special pentru acest lucru, un loc primitor și cald și la propriu și la figurat. E pentru prima dată când merg acolo, la invitația prietenului meu și naș al băiețelului nostru, părintele Daniel Gangă, un om de o rară frumusețe sufletească și preot de suflet. Mă bucur să îl văd slujind și mă bucur că am reușit să ajung acolo, cu atât mai mult cu cât este destul de departe de locul unde locuiesc, in general mergând la o biserică aflată foarte aproape de noi. Părintele Daniel m-a invitat acolo pentru că după slujba, îmi spune, va avea loc o adunare parohială care urmează să dezbată dacă propunerea lui ca în una din zilele saptămânii, alta decât duminica sau sâmbata, să se poata oficia și o Litughie bilingv, adică în limbile română și rromani/tigănească, va fi acceptată e membrii comunității de credincioși de acolo. Inițiativa, pe care o consider demnă de toată lauda, cu atât mai mult cu cât multi rromi s-ar bucura să audă în biserică rugaciuni rostite în limba lor materna.
După slujbă, părintele paroh îi anunță și îi invită pe credincioși în corpul de sus al bisericii, la adunarea parohiala anunțată de ceva veme, pentru că „părintele Daniel Ganga dorește să facă slujbă în limba rromani și trebuie sa decideți dumneavostra dacă sunteți de acord”. Moment în care o doamnă, care ulterior mi-a spus că se numește Tarsița și că are două cetățenii, greacă și română, a exclamat: „Si ce altceva mai vrea?”. Deja se prefigura ceea ce avea să urmeze…
Suntem sus, începe „ședința”, prezidată de protopul Vasile Dumitru, reprezentant al Proteieriei Sectorului 5, sub ascultarea căreia se află biserica mai sus menționată. Parintele protopop le spune oamenilor că cei doi parinți au ajuns la Protoierie cu o discuție privind oficierea slujbei in limba rromani (de fapt, propunerea era să fie slujbă bilingvă, română – rromani, nuanță care nu e deloc lipsită de importanță) si li s-a propus organizarea unei adunări parohiale, pentru că „voi, comunitatea, trebuie să decideți în această problemă, preotul fiind doar slujitorul vostru” (mi se pare interesant cum, atunci cand vor, contează părerea credincioșilor, iar altfel oamenilor li se spune de către conducătorii Bisericii „nu ne învățați voi ce să facem”…), părintele Claudius Luțai le spune și el oamenilor că „părintele Daniel Gangă vrea să facă Liturghia si în limba rromani” (iarăși incorect, pentru ca, repet, propunerea Parintelui Gangă era de a face o slujba bilingv, adică și în limba română și în limba rromani și mă întreb dacă nu cumva o face intenșionat, după care refuz acest gând…), menționând în același timp „eu nu am fost de acord cu aceasta, dar de aceea v-am convocat, pentru ca dumneavoastră să fiți cei care vor decide în această privință” (oare la ce reacție se așteaptă un preot paroh care le spune credincioșilor din parohia sa că el nu e de acord cu o anumita problemă? În general, oamenii din biserică ascultă de preotul lor….). Deja se aud voci strigând că nu sunt de acord cu propunerea, fapt care mă face să mă gândesc că oamenii deja fuseseră „prelucrați” în legătură cu acest aspect. Refuz totuși să cred și lucrl ăsta, le dau credit oamenilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.