Shadow

Colonia Racoviţa, o bombă cu ceas

baraciSăracii din Racoviţa riscă şi în această iarnă să ardă ca şobolanii în barăcile din preajma Primăriei Racoviţa şi din colonia creată peste noapte de romii aciuiţi în localitate.
Iarna trecută, două dintre barăci au ars complet, din fericire nu s-au înregistrat victime.
Consilierul local independent, Gheorghe Vieru, susţine că nenorocirea s-ar putea repeta şi în această iarnă din cauza condiţiilor improprii, dar şi a lipsei stingătoarelor, situaţie existentă şi în Primăria Racoviţa.
„Am atras atenţia asupra acestui pericol, dar primăriţa nu a luat nicio măsură. Oamenii de acolo trăiesc în nişte condiţii inumane, nu au nici apă, nici canalizare. Nu aveau nici lumină dacă nu se legau de stâlpul Primăriei. Trebuie să facem ceva, să igienizăm locul că nu se poate trăi în mizeria aia. Barăcile nu au nici aviz ISU, nici stingătoare pentru incendii cu toate că iarna trecută două au ars complet. Avem aceeaşi situaţie şi în Primărie şi în şcolile din comună unde nu avem nici stingătoare, nici om calificat pentru supravegherea centralelor termice.”, a precizat consilierul.
Actualul viceprimar susţine că fochistul există, dar că nu este agreat de primarul Sonia Iliescu care angajează doar rude.
„Avem om specializat în aşa ceva, dar nu e agreat de primăriţă. Doamna primar angajează doar rude, nu suportă „străinaşii”. În prezent, aproape toţi angajaţii din primărie sunt rudă cu ea. Fiul, Iliescu Petre e buldoexcavatorist, nepoata Diaconescu Ramona e consilieră şi aşa mai departe. Toţi sunt înrudiţi fie prin căsătorie, fie prin alte alianţe. Săracii aciuiţi în barăcile din comună sunt romi, majoritatea au venit aici de peste tot din ţară şi primăriţa le-a făcut buletin ca să mai câştige 15 – 20 de voturi, acum nu ştim ce să facem cu ei, cum să-i ajutăm. Ar putea să-şi ia „zborul” de aici şi să se ducă la muncă, cum au făcut ceilalţi, dar nu vor, le place să fie asistaţi sociali. Fără voinţă nu se face nimic, iar pe primăriţă nu o interesează pentru că la anul sunt din nou alegeri”, a precizat viceprimarul Ion Tănase.
Primăriţa Sonia, pusă pe liber de Decalogul liberal
La alegerile din 2016, potrivit Decalogului PNL, primarul Sonia Iliescu va fi obligată fie să-şi concedieze rudele, fie să renunţe la un nou mandat de primar.
Un prim criteriu stabilit de conducerea PNL pentru candidatura la alegerile locale şi parlamentare de anul viitor va fi respectarea regimului incompatibilităţilor şi al conflictului de interese. Astfel, primarii PNL care îşi doresc un nou mandat vor fi obligaţi să-şi concedieze rudele de până la gradul al doilea angajate în primării. Un alt criteriu este ca firma la care sunt acţionari să nu aibă contracte cu primăria, Consiliul Judeţean sau instituţii subordonate.
Plagiatul se numără şi el pe lista neagră a liberalilor. Regulile şi criteriile mai vizează lustrația, traseismul politic, nepotismul, contractele și relația cu statul, falsul în declarații, stările de incompatibilitate și conflict de interese, eventualele atitudini discriminatorii, eventualele datorii pe care le au candidații la bugetul de stat, forme de plagiat și problemele penale.
Primăriţa din Racoviţa ar putea bifa cu succes jumătate din interdicţiile impuse de liderii PNL. Rămâne de văzut ce decizie va lua, la ce va renunţa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *