Aşa cum în Mumbai există Dharavi, în Mexico City se păstrează Neza- Chalco-Izta, în oraşul suedez Malmo, localnicii s-au trezit în urmă cu doi ani cu o mahala de romi români pe un teren gol din centru. Jurnaliştii de la ziarul Expressen au urmărit modul în care oamenii au trăit aici până la începutul lunii trecute, când sutele de localnici clandestini au fost evacuaţi.Pe 1 septembrie 2015 pare să fi început cu adevărat sfârşitul acestei tabere ilegale ridicate în urmă cu doi ani în cartierul Sorgenfri din Malmo. Atunci, Rima Daoud a devenit şef de departament la Administrarea Mediului, iar a doua zi a vizitat deja acest loc.
Aproape două sute de români trăiau aici, în cea mai mare mahala din Suedia, fără ca autorităţile să le facă ceva. A stabilit că terenul este poluat de deversări industriale vechi, o şcoală care s-a înfiinţat lângă teren a trebuit să se mute la sfârşitul anului 2013, după ce s-a crezut că mucegaiul şi toxinele din sol au afectat starea de sănătate a elevilor.
În plus, excrementele şi şobolanii reprezentau un focar de infecţie, iar focurile care ardeau permanent sub ceaune erau periculoase. Cu toate acestea, mahalaua funcţiona. Ba chiar cineva făcuse ordine în cocioabe, le numerotase cu vopsea, aşa că orice “proprietar” putea fi găsit uşor.
Autorităţile nu au intervenit doi ani
Unii dintre cei aciuaţi lucrau la reciclarea plasticului, dar cei mai mulţi cerşeau, furau sau se prostituau fără ca autorităţile să intervină. Majoritatea erau din Târgu Jiu, Craiova sau Râmnicu Vâlcea. Reprezentanţii consiliului comunal împărţeau prezervative prostituatelor. Ca să le pună beţe în roate, poliţiştii le ţineau clienţii de vorbă.
Le povesteau despre comerţul de sex ca la ora de dirigenţie şi le aminteau despre legile prostituţiei până când clientul doritor se ruşina şi pleca acasă. De cele mai multe ori însă, doritorii de partide de sex scurte la colţul unei benzinării sau într-o maşină spuneau că o cunosc pe fată şi că e dreptul lor să fie acolo.
Pe 1 noiembrie 2015, buldozerele au intrat în mahala şi au pus la pământ cocioabe provizorii, construite din paleţi şi foi de cort, poliţiştii au evacuat familii întregi îngrămădite în maşini sau în rulote. În acţiunea care a durat trei zile au fost ridicate câteva sute de kilograme de mâncare, mai multe pungi pline cu pistoale şi gloanţe, medicamente, mobilă.