Guvernul trebuie să aloce mai multe fonduri pentru eradicarea sărăciei, să oprească relocările forțate și să recunoască discriminarea romilor drept o problemă cu care se confruntă țara noastră. Acestea sunt câteva dintre recomandările făcute de raportorul ONU, după o vizită de monitorizare de 10 zile, în România, în care a analizat situația drepturilor omului, a discriminării și excluziunii sociale. În replică, ONG-urile au salutat concluziile dure ale profesorului Philip Alston și au arătat că este momentul ca România să ia măsuri în sectorul social.
Raportorul Alston a arătat că Executivul trebuie să aloce mai multe resurse de la administrația centrală către autoritățile locale, pentru a îmbunătăți serviciile sociale în comunitate, în condițiile în care peste 40 la sută dintre români se confruntă cu excluziunea socială și trăiesc la limita sărăciei.
În aceste condiții, raportorul Alston a apreciat, într-un interviu acordat României libere, că autoritățile de la București ”șovăie când vine vorba de creșterea investițiilor în sectorul social (educație și sănătate, îmbunătățirea condițiilor de trai pentru persoanele defavorizate, n.red.), în ciuda posibilităților economice pe care le au. Este nevoie de investiții majore în sectorul social, pentru că, în România, nivelul este cel mai scăzut din toate țările Uniunii Europene și afectează toate categoriile vulnerabile, cu precădere romii, copiii și copiii cu dizabilități. Este puțin șocant să mergi în estul țării și să vezi condițiile în care trăiesc oamenii. Acum 20 de ani, m-aș fi așteptat la asta, dar acum, m-aș fi gândit că România își va aloca resursele diferit”.