Shadow

Spectacolul “Romo Sapiens” in regia Alinei Nelega si a Rekai Kincses prezentat la Berlin

romo-sapiensÎn aceste zile, la Berlin au început repetiţiile piesei cu titlul « Romo Sapiens », proiect de teatru documentar, pe tema rasismului și a discriminării, realizat în România şi Germania.Proiectul este sustinut de ICR Berlin, Uniter si Afcn, în parteneriat cu Teatrul Naţional Tg. Mureş, asociaţia Romo Sapiens – Rudy Moca şi Teatrul Heimathafen Neukölln din Berlin, alături de Asociaţia Südost Europa Kultur e.V.

Spectacolul va fi realizat de către Alina Nelega, autor dramatic, în colaborare cu Kincses Réka, autoare şi regizoare de film, stabilită la Berlin. Vor participa şapte actori, dintre care doi actori români, trei actori romi si doi actori germani.

Premiera va avea loc la sfârşitul lunii octombrie la Berlin, la Teatrul Heimathafen, urmată de cinci spectacole în capitala germană, şi ulterior de reprezentaţii la Teatrul Odeon din Bucureşti, la Teatrul Naţional Tg. Mureş şi la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

Teatrul Heimathafen din Berlin este un teatru important, cu o mare vizibilitate în presă şi în lumea teatrală germană, situat în cartierul Neuköln din Berlin, cartierul cu cei mai numeroşi imigraţi, inclusiv romi. Producţiile teatrului sunt în mare parte interculturale şi documentare, teatrul câştigând premii şi distincţii cu spectacolele sale, care se joacă stagiuni întregi cu sala plină. Cu o tradiţie care datează din anii 20, când găzduia spectacole de cabaret, muzică şi dans, teatrul, relansat în anul 2009, pune în prezent accent pe subiecte şi realizări moderne, pe tematici de actualitate, accesibile tuturor, foarte multe legate de realităţile cartierului Neuköln, devenit emblematic pentru convieţuirea multietnică în capitala Germaniei.

Alina Nelega (n. 1960) – Autor dramatic, piesele ei, sunt traduse în engleză, germană, franceză, maghiară, poloneză, bulgară etc, publicate în ţară şi strainatate. Traduce şi regizează spectacole pe texte noi, conduce workshopuri şi masterclasses în ţară şi internaţional. Din anul 2010 este profesor universitar şi conduce masteratul de scriere dramatică al Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Arte din Tg. Mureş. Din 2012 este director artistic al trupei “Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional din Târgu-Mureş. A fost distinsă cu numeroase premii, între care Premiul UNITER ‘Piesa anului 2000’ pentru www.nonstop.ro, premiul de „Autor European” la Heidelberger Theatrestueckemarkt (2007), Premiul UNITER ‘Piesa anului 2013’ pentru În trafic. Este autoarea mai multor volume, între care ultim@vrăjitoare (2001, apărut şi în lb. maghiară la editura JAK – Harmattan, 2007), Teatru şi povestiri (2003), kamikaze (2007), Structuri şi formule de compoziţie ale textului dramatic (2010).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *