Scandal la o școală din Baia Mare. Acuzații de discriminare la adresa dascălilor

scandal-scoala-1Scandal între părinții elevilor de clasa zero de la Școala Generală „I.L. Caragiale” din Baia Mare. Cei ai copiilor repartizați în clasa zero B acuză învățătoarea clasei zero A că și-ar fi selectat copiii în funcție de etnie: copiii românilor în A iar cei de etnie rromă în B. Părinții elevilor români și învățătoarea neagă acuzațiile în totalitate. În acest caz a intervenit și Poliția. Tatăl unei eleve de etnie rromă a fost sacționat contravențională pentru că ar fi provocat scandal în incinta unei unități de învățământ.
„Ieri am fost amenințată în ședință. Mi s-a spus clar, vezi că o să îți duci copilul de aici. Doamne iartă-mă!” a exclamat o mămică a unui elev din clasa A. „Nu e frumos! Până a fost la grădiniță nu era țigan? Că au fost în aceeași grupă! Care e problema? Acuma dintr-o dată e țigan. Păi doamna profesoară Roman a influențat. Dânsa a zis eu preiau copiii ăștia. Peste noapte s-a făcut selecție. Ăsta da, ăsta nu!” a spus un tată al unei eleve din clasa B, pentru actualmm.ro.
Acestea erau replicile acide dintre cele două tabere. „S-au făcut două clase: A și B. S-a făcut o clasă de români și o clasă de țigani, cum să zic. Noi am întrebat pe ce criterii s-a ales clasa A și B. Ei au spus că trebuia să mergem cu certificatul la profesor ca să ajungă copilul meu în clasa A. Apoi au spus că nu îl mai primește în clasa A pentru că e țigan, e rrom. La grădiniță au fost în aceeași grupă. Acolo nu era țigan. Doamna profesoara o zis, bă, când o să înceapă școala eu preiau pe toți. Și când s-a ajuns acolo nu mai era așa. S-a ales care cum a vrut, nu știu. Vă dau un exemplu: doamna o fost aleasă în clasa A. Când s-a dus cu copilul în clasă și când au văzut-o i-au spus tu nu ai ce cauta aici, tu te duci în clasa B” a povestit tatăl unui elev de etnie rromă. „Am dus-o la altă școală pentru că aici s-a făcut o clasă de țigani și una de români. Nu este frumos din partea lor. Mergeți și filmați, să vedeți 25 de copii de români și o rămas 12 copii de țigani din 18. O rămas 7 copii zice doamna. Mergeți sus și filmați. Așa ceva nu s-a întâmplat. De 40 de ani stau aici, eu am fetiță de 20 ani, care a luat diplome aici, dar așa ceva nu s-a mai făcut. Să fie clase de țigani, clase de români. Nu e voie așa ceva. Așa ceva nu se întâmplă” a povestit tatăl unui elev de etnie rromă.
„Eu a trebuit să îmi iau fata de aici. Și plângea într-una, domnu șef. Mie să îmi dea acordul. O mut la Școala 17 și nu avem nicio treabă. Cum să fie clasă de țigani” au explicat părinții copiilor de etnie rromă polițiștilor sosiți la fața locului.
„Cele două clase zero de la Școala Caragiale s-au format pe un singur criteriu: opțiunea părinților în ceea ce privește doamnele învățătoare. Nu s-a pus problema de nicio discriminare de niciun fel. Cei mai mulți au preferat-o pe doamna Roman. Nu au fost lăsați de-o parte copiii de etnie rromă. Clasele nu au fost făcute pe aceste criterii. Când am afișat componența claselor o parte din părinții și-au luat copiii și s-au transferat la alte școli din jurul școlii noastre” a declarat Radu Bogovit, director Școala Generală „I.L. Caragiale” Baia Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.