Afirmatiile lui Basescu despre romi, in Raportul Amnesty International 2016

amnestyAutorii Raportului Amnesty International 2016 amintesc, in capitolul dedicat respectarii drepturilor omului in Romania, despre declaratiile facute de presedinte la adresa romilor si de faptul ca seful statului a fost in mai multe randuri anchetat si chiar sanctionat de CNCD in urma acestora.
„Utilizarea unor stereotipuri etnice negative de catre presedintele Romaniei si alti functionari publici de nivel inalt a continuat sa fie o sursa de ingrijorare. In iunie (2011, n.r.), Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a respins o plangere cu privire la presupuse remarci discriminatorii care ar fi fost facute de catre presedinte la adresa romilor in timpul unei vizite oficiale in Slovenia, in 2010. CNCD a considerat ca legislatia anti-discriminare nu poate fi aplicata pentru fapte savarsite in afara teritoriului statului. In octombrie, CNCD l-a avertizat pe presedinte de doua ori pentru ca a facut declaratii impotriva romilor, la televizor. S-a stabilit ca aceste declaratii au incalcat legislatia anti-discriminare”, se precizeaza in raportul Amnesty International 2012, dat publicitatii in noaptea de miercuri spre joi.
Un alt politician roman amintit in mai multe randuri in documentul citat este primarul din Baia Mare. Amnesty International aminteste de intentia municipalitatii din Baia Mare de a ridica un zid care sa delimiteze o zona locuita in majoritate de etnici romi de vecinatatile in care traiesc cetateni majoritari.
„In iulie, autoritatile municipale din Baia Mare (…) au construit un zid de beton pentru a separa casele locuite de romi de restul zonei rezidentiale. ONG-urile au protestat fata de aceasta constructie, argumentand ca va duce la discriminare si la «ghetto-izare». Municipalitatea a negat acest lucru, sustinand ca zidul trebuia sa protejeze locuitorii din blocuri de trafic. In noiembrie (2011, n.r.), CNCD a spus ca ridicarea zidului a fost un act de discriminare. Municipalitatea a fost amendata cu 6.000 de lei noi. CNCD a recomandat ca zidul sa fie demolat si ca municipalitatea sa ia masuri de imbunatatire a conditiilor de locuit pentru romi”, se arata in raportul citat.
O alta referire la primarul din Baia Mare este facuta de autorii raportului ca urmare a intentiei acestuia de a face „un plan de evacuare, din diverse zone ale orasului, a sute de persoane de etnie roma, dar si a altor persoane dezavantajate social”. Oamenii, care nu au fost inregistrati ca rezidenti in Baia Mare, urmau sa fie trimisi inapoi la locurile de origine.
„ONG-uri nationale si internationale si ambasade straine din Romania au criticat imediat planul. Evacuarea a fost, in cele din urma, amanata”, scriu autorii documentului, care adauga faptul ca, o luna mai tarziu, primarul din Baia Mare” a declarat ca municipalitatea va respecta legislatia nationala si standardele internationale in domeniul drepturilor omului”.
In sectiunea destinata Romaniei, raportorii Amnesty International amintesc si de alte evacuari ale unor comunitati de romi de la Cluj, dar si de cazul de segregare in scoala de la Craiova, unde instanta suprema a constatat ca separarea romilor de ceilalti elevi a reprezentat discriminare directa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.