Shadow

Importanta Mass-Media in viata cetateanului roman de etnie roma!

importanta-mass-media-in-viata-cetateanuluiPana in acest moment, in ciuda eforturilor depuse de organismele internationale, atitudinea antiroma continua in toata Europa, Romania numarandu-se printre tarile criticate adesea pentru discriminarea romilor. Atitudinea poporului majoritar fata de etnicii minoritari a fost intotdeauna una de asuprire si chiar de persecutare, atitudine ce se regaseste in multe evenimente istorice, chiar din cele mai vechi timpuri, pana in istoria recenta unde cuvinte cum ar fi „Auschwitz” sau „deportare” nasc puternice sentimente de repulsie si frica.
Incepand cu maternitatile, unde mamele rome sunt tratate diferit, copilul vine pe lume intr-o tara unde romii sunt „tiganii care fura si sunt nespalati” si porneste din start de pe un loc secund in viata, avand o eticheta pusa, eticheta ce il va urmari pe parcursul intregii vieti.
Vartejul ce se creaza in jurul copilului de etnie roma care este marginalizat si impins intr-o izolare de catre colectivul de colegi, cadre didactice, cercuri sociale ii va determina treptat un sentiment de rusine si vina ca s-a nascut rom. Aceasta consecinta aduce cu sine o reducere a aspiratiilor proprii si o scadere a competitivitatii, aspecte ce duc in final la esec scolar.
Educatia deficitara atrage un acces scazut la piata locurilor de munca, la sistemul de sanatate, lipsa aspiratiilor personale si profesionale, inhibarea dorintei de a atinge un statut social respectabil. Un alt efect al educatiei deficitare este riscul crescut al unei situatii materiale ce se identifica cu saracia extrema, realitate ce reprezinta o posibila stire care aduce audienta crescuta si care este prezentata ca o stire” SOC”, fiind baza ce determina ulterioare generalizari si prejudecati cu privire la intreaga etnie roma.
Statul Roman, ca urmare a directivelor UE a pus bazele unei institutii ale carei obiective sunt combaterea si coercitia faptelor de discriminare de pe teritoriul tarii. Partida Romilor Pro Europa s-a implicat activ in aceasta problematica, monitorizand faptele de discriminare aparute in toate mediile, incepand cu viata de zi cu zi a oamenilor obisnuiti, pana la articole de presa scrisa si TV.
Un nou flagel aparut este acela al articolelor si postarilor pe mediile de socializare online, fenomen amplificat de lipsa unor masuri si modalitati de control si eradicare. In urma sesizarilor facute de Partida Romilor Pro Europa catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, anumite editii online ale unor ziare centrale au activat sistemul de moderare al comentariilor discriminatoare adresate etniei rome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *