Șpagă la coada pentru agheasmă! Răbdarea a atins cote maxime la slujba de Bobotează

apaLa o temperatură de -7 grade Celsius şi pe o ploaie măruntă, sute de bucureşteni au scrâşnit din dinţi şi au răbdat în planton şi în acest an, de Bobotează, pe Dealul Patriarhiei, în aşteptarea agheasmei. În mod uluitor, unii au încercat să cumpere locul la coadă cu bani.
“Îţi dau 10 lei şi mă bagi în faţă?”, şi-a încercat norocul către un jandarm cu părul îngheţat o bătrânică sleită de puteri. Fără noroc însă. Apa sfinţită a fost aşteptată de unii şi câte cinci ore într-un ger crunt. Cei mai norocoşi au încăput în biserica din inima Palatului Patriarhiei, unde slujba a prins interferenţele unor reproşuri aduse de cei care nu mai aveau loc.
“Mai mergeţi afară, ca să ne încălzim şi noi puţin!”, ţipa la un moment dat o doamnă într-un fâş subţire.
Selfie cu butoiul de agheasmă
Pe o aşa vreme, şi-a făcut apariţia şi fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care a demisionat în urma tragediei din clubul Colectiv. Însoţit de câţiva prieteni şi un doliu tradus printr-o barbă lungă, care-l făcea de nerecunoscut, şi de o haină neagră, acesta s-a înfipt în mulţimea din biserică şi nu a mai ieşit de-acolo până la terminarea slujbei, în spatele patriarhului.
Piedone nu a vrut să discute cu nimeni, decât cu cei care l-au recunoscut şi i-au cerut să se pozeze cu el. Inclusiv el a ţinut morţiş să facă un instantaneu lângă butoaiele cu agheasmă.
“De peste 20 ani, am fost mereu prezent la slujba de Bobotează, de la Patriarhie. Nu am lipsit niciodată. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi, să avem un an nou după sufletul fiecăruia dintre noi!”, a scris ulterior pe Facebook fostul edil.
Agheasmă cu bidonu’ pentru udat cârnaţii
Şi la Iaşi, mii de credincioşi s-au adunat în curtea Mitropoliei, ca să asiste la slujba oficiată de IPS Teofan. Cei mai nerăbdători să ia agheasmă au fost câţiva romi, care s-au călcat în picioare la butoaiele cu apă sfinţită. După ce au umplut bidoanele de 10 litri, aceştia au fugit la maşini pentru a stropi mâncarea adusă de acasă şi s-au pus pe ospăţ.
“Am adus mâncare tradiţională făcută de noi. Cârnaţi, tobă, muşchi, fructe şi băutură, ca să meargă mâncarea bine. Aşa este tradiţia la noi”, ne-a spus o femeie

Leave a Reply

Your email address will not be published.