Cazurile de discriminare a romilor din Brăila, zero barat!

discriminare1Daniel Caraivan, declară: “la nivelul judeţului Brăila, lupta antidiscriminare a fost făcută mai mult pe hârtie, de aceea suntem datori astăzi să facem prevenţie, fie că vorbim de instituţii, fie că vorbim de romii din comunităţi”.

Şi asta fiindcă, în ultimele şase luni, niciun caz de discriminare din Brăila n-a ajuns dincolo de graniţele judeţului, deşi s-au înregistrat patru cazuri de acest fel.

“De regulă, noi înregistrăm plângerile, facem dosarele şi le trimitem la CNCD şi apoi ajung în instanţă. Niciun caz n-a ajuns măcar la CNCD, fiindcă oamenii au fost intimidaţi şi s-au retras. Am avut chiar un caz de la CFR, dar persoana care depusese plângerea n-a vrut să meargă mai departe fiindcă fusese avertizată că şi-ar putea pierde locul de muncă. A mai fost un caz, în trecut, la o primărie din judeţ, nu vreau să dau numele, dar s-a încheiat la fel, fără continuarea plângerii. De aceea, acum, noi mergem pe prevenire şi chiar căutăm voluntari pentru campaniile noastre de promovare a drepturilor omului şi luptă antidiscriminare”, ne-a declarat Daniel Caraivan.
Plan de acţiune pentru problemele din Făurei
Activităţile propuse în cadrul proiectului accesat de “Danrom” au fost, în acest context, formarea unei celule de planificare cu membrii din Făurei, ateliere de lucru, aplicarea de chestionare pentru populaţia de etnie romă, dar şi înfiinţarea unui plan de acţiune pentru problemele din localitate, ce a fost înmânat Consiliului local Făurei pentru a fi bugetat. “Scopul principal al proiectului a fost acela de a evidenţia problemele cu care se confruntă localitatea Făurei, precum şi de a găsi soluţii pentru rezolvarea acestora, prin finanţare de la bugetul local”, se arată într-un comunicat formulat de către reprezentanţii asociaţiei.

“Danrom” merge mult pe responsabilizarea membrilor comunităţii.

De altfel, primul proiect al organizaţiei s-a şi numit “Campanie de Educaţie Electorală”. Astfel s-a înfiinţat primul grup de educaţie electorală, care a desfăşurat o serie de activităti: campanie de informare “Cum să votăm”, “Dezbatere publică cu candidaţii la funcţia de primar din localitatea Făurei”, supravegherea desfăşurării alegerilor locale din 2012. Organizaţia a fost parteneră a Asociaţiei Pro Democraţia – Club Brăila în cadrul proiectului “Bugetarea participativă – de la teorie la practică”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.