Actrita Luiza Stanescu ne scrie din Suedia: Si eu vreau o Romanie ca afara!

LuizaLuiza Stanescu, o actrita care locuieste de cativa ani in Suedia, a scris un editorial prin care reuseste sa ‘puna punctul pe i’ in ceea ce priveste rasismul la adresa persoanelor de etnie roma: ‘Vreau ca ura pentru etnia roma sa dispara si noi sa incetam sa mai fim o tara rasista’, spune ea.M-am saturat ca vocea rasistilor sa fie mai puternica decat a mea. Decat a noastra, a celor care zicem “lasa, ca daca ma apuc sa explic acum, sigur nu vor intelege!”. Ba e cazul sa incepem sa explicam de ce asa si nu invers.”, isi argumenteaza Luiza Stanescu, demersul de a scrie acest editorial, pe Facebook.
“Cine sunt eu? Ma numesc Luiza Stanescu si sunt actrita. Sunt angajata la un teatru din Suedia, dupa ce am terminat facultatea in Craiova si masterul in Malmö. Locuiesc in Suedia de patru ani. De mai mult de doi ani lucrez cu organizatii care incearca sa descifreze problema romanilor care vin in Suedia la cersit si sa le ofere solutii”.
Cu acordul actritei Luiza Stanescu, preluam integral editorialul ei:Nu numai noi trebuie sa trecem prin aceasta schimbare. Si tara mea adoptiva, Suedia, a trecut printr-o intreaga revolutie pana sa poata spune ca romii sunt integrati in societate si ca au aceleasi drepturi ca un suedez. Intre 1914 si 1953, romilor li se interzicea sa calatoreasca in Suedia. Abia dupa 1959 au putut sa-si dea copiii la scoala aici. Cu ajutorul activistilor care au luptat pentru drepturile oamenilor, lucrurile s-au schimbat. Astazi este incorect politic sa spui tigan in loc de rom, si nimeni nu o face public. Eu cred cu tarie ca aceasta schimbare este posibila si in Romania.
Cine sunt eu? Ma numesc Luiza Stanescu si sunt actrita. Sunt angajata la un teatru din Suedia, dupa ce am terminat facultatea in Craiova si masterul in Malmö. Locuiesc in Suedia de patru ani. De mai mult de doi ani lucrez cu organizatii care incearca sa descifreze problema romanilor care vin in Suedia la cersit si sa le ofere solutii. Spun romani intentionat, pentru ca trebuie sa intelegem ca, indiferent de minoritatea etnica din care fac parte, toti sunt cetateni romani. Si trebuie sa mai lamurim un lucru: pe strada, la cersit, nu sunt numai romi – singura regula generala este saracia care ii impinge pe oameni catre asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.