RASISMUL EUROPEAN

rasismLa sediul Comisiei Europene, Active Watch și Centrul Romilor Romani Criss au
lansat Raportul anual privind discursul instigator la ură din România 2014 – 2015.
Documentul de 65 de pagini reprezintă o trecere în revistă, pe mai multe planuri care se interesectează, a manifestărilor discursului public discriminator, a climatului și a eforturilor făcute de societatea civilă, de media și de instituțiile statului.
Mircea Toma și Radu Răileanu, de la Active Watch, și Marian Mandache, de la Romani Criss, au punctat cîteva dintre rezultate.
Mandache a subliniat că ”în anul 2014, din cele 59 de cazuri cu privire la infracțiunea de incitare la ură sau discriminare, art 369, Cod Penal, s-au rezolvat 19 cauze. Nici un inculpat n-a fost trimis în judecată. Pe OUG 31/2002 au mai existat 64 de cauze, 20 dintre ele fiind soluționate, dar, de asemenea, n-a fost trimis nimeni în judecată”.
Practic, din datele primite de cele două organizații de la Ministerul Public, nimeni în România n-a fost trimis în judecată pentru incitare la ură sau discriminare. Asta în condițiile în care toată lumea se plînge pentru că spațiul public, de la declarațiile politice și pînă la comentariile articolelor de pe net, este poluat de un discurs xenofob, rasist, stigmatizant și care încalcă demnitatea umană.
”E păcat pentru că aceste infracțiuni există și ele au victime”, a spus Mandache.

Leave a Reply

Your email address will not be published.