Shadow

Ruperea de tradiție pentru educație

tiganUn fiu de căldărari renunță la tradiție ca să învețe mai mult.

Cătălin Stănescu provine dintr-o familie de romi căldărari din Târgu Neamț. Pentru majoritatea celor din această etnie este normal ca după patru clase să renunțe la școală și să învețe meșteșugurile taților. La vârstă la care alții se căsătoreau, Cătălin a ales școala, un lucru rar întâlnit în rândul etniei din care provine. Tânărul este acum masterand în cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași specializare Politici publice și management instituțional.
Romii căldărari își duc traiul prin confecționarea și vânzarea obiectelor din aramă. „Cei din familia mea păstrează tradițiile, fetele se căsătoresc, fac copii, asta înseamnă să fii împlinit ca om. Nu își dau seama de importanța școlii. La noi, familia este cea mai importantă, iar părinții simt că au făcut ceva pentru copiii lor numai după ce îi văd la casa lor. Avem tradiții care se respectă, oricît de mult vom evolua”, spune Cătălin.
Aceste tradiții și-au pus amprenta în sufletul tânărului deoarece a fost nevoit de două ori săƒ fugă de acasăƒ, pentru a scăpa de o căsătorie aranjată.
În primăvara anului 2013 Cătălin a fost chemat acasă de părinții lui, pentru a lua parte la o logodnă, ce nu știa însă , era faptul că tocmai el era cel ce avea să se logodească și mai mult decât atât să-și cunoască și viitoarea soție.
Rita, o tânără de etnie romă în vârstă de 17 ani, cu o rochița înflorată, codițe împletite și privirea în pământ, însoțită de părinți și fratele mai mare îl așteptau pe tânăr să ajungă.
Odată intrat în casă, Cătălin a trebuit să accepte ceea ce se petrecea acolo, în caz contrar, și-ar fi făcut familia de rușine, mai mult decât atât i s-ar fi interzis să mai părăsească locuința parințiilor urmând în cele din urmă să se concretizeze și căsătoria aranjată.
După ce familiile tinerilor au stabilit detaliile căsătoriei , părinții tinerei au părăsit locuința lui Cătălin, în următoarele două ore tânărul a scotocit un pretext pentru a pleca de acasă invocând faptul că are de finalizat un proiect pentru facultate. Ajuns în Iași, acesta a stat zile în șir și s-a gândit cum să facă să scape de aceea căsătorie aranjată, căsătorie ce avea să-l împiedice să-și continuie studiile, școală fiind pentru băiat o prioritate.
Pentru acest lucru ,a trebuit să rupă legătură cu familia să timp de 7 luni, timp ce i-a adus tânărului remușcări prin prisma faptului că și-a făcut familia de rușine și că riscă excluderea din comunitate. Din fericire , după cele 7 luni a fost iertat de părinții lui, iar el a putut să-și vadă în continuare de drumul său

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *