Shadow

POVESTEA ȚIGANULUI CARE A FOST DOMN AL MOLDOVEI ȘI L-A FURAT PE MIHAI VITEAZUL

tiganul-ajuns-domn-al-moldovei-l-a-furat-pe-mihai_581463De marii domnitori ai Moldovei care au luptat cu turcii și au făcut cunoscută vitejiaromânilor peste tot în lume, am citit cu toții în cărțile de istorie de la școală. Dar despre un fiu de țigan care a ajuns pe tronul Moldovei și a reușit să-l fure de 6000 de galbeni pe Mihai Viteazul puțini dintre noi au auzit.
Povestea lui Ștefan Răzvan, fiul de țigancare a ajuns domn al Moldovei timp de câteva luni, între luna aprilie și luna decembrie a anului 1595 este una puțin cunoscută în România.
Potrivit istoricului Alexandru Dimitrie Xenopol, Ștefan Razvan a fost copilul unuițigan de religie musulmană și al unei frumoase femei moldovence. De altfel așa îl descrie și marele istoric Nicolae Bălcescuîn cunoscuta sa operă “Românii subt Mihai Voievod Viteazul”. Bălcescu povestește în lucrarea mai sus amintită cum țiganul Ștefan Răzvan s-a dovedit un bun luptător în armata poloneză și cum a fost numit în importante poziții de “craiul” polon Ştefan Bathory.
Ulterior, întorcându-se în Moldova el intră în slujba lui Aron Vodă, domnitorul moldovean care îi oferă titluri importante apoi îl trimite sol la principele ardeleanSigismund Bathory. Apoi țiganul Ștefan a devenit șeful mercenarilor unguri care se aflau la curtea lui Aron Vodă și care constituiau garda sa personală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *