Interviu în premieră al unui europarlamentar român în prestigioasa revistă ”Harvard International Review”. Damian Drăghici: ”Este esențială o nouă abordare în ceea ce privește elaborarea politicilor și programelor pentru romi”

draghici-465x390Europarlamentarul român Damian Drăghici a vorbit, într-un interviu acordat prestigioasei publicații ”Harvard International Review”, despre problema romilor, explicând de ce au eșuat politicile de integrare a acestei minorități și care sunt pașii de urmat în viziunea sa. Damian Drăghici este primul europarlamentar român care acordă un interviu ”Harvard International Review”, publicația fiind realizată de Harvard International Relations Council, de la renumita Universitate Harvard.

”De ce au eșuat politicile anterioare vizând romii? E evident, și anume pentru că abordarea a fost, de fiecare dată, sectorială, pe domenii distincte. De exemplu, când au fost elaborate activități educaționale pentru copiii romi, aceste proiecte au neglijat probleme precum locuirea, sănătatea sau lipsa de locuri de muncă pentru părinți. Mai mult, eforturile ONG-urilor au demonstrat că proiectele pe termen scurt nu conduc la schimbarea socială dorită si că este nevoie de initiațive planificate și implementate pe termen mediu și lung”, a explicat Damian Draghici.
Damian Drăghici a arătat că, în calitate de europarlamentar, are misiunea de a lupta împotriva discriminării romilor, prejudecăților și violenței care afectează această comunitate, iar o nouă abordare în ceea ce privește elaborarea politicilor și programelor pentru romi este esențială. În viziunea sa, o astfel de politică trebuie să aibă la bază două componente: pe de o parte reducerea decalajelor socio-economice dintre romi și populația de altă etnie, prin intervenții holistice pe termen mediu, iar pe de altă parte, construcția unei memorii colective a romilor, prin recunoașterea participării acestei comunități în istorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.