La Budesti. Sa traiesti!

copiiOrasul Budesti, judetul Calarasi, este singurul din Romania in care populatia de etnie roma depaseste 25% din totalul locuitorilor. Oficial. Neoficial, procentul este estimat la peste 48%. Aceasta, pentru ca unii romi nu-si declara adevarata apartenenta etnica, unul dintre motive fiind accesibilitatea la un loc de munca. Astfel, din cei 7.565 de budesteni, 3.893 sunt romani, diferenta constituind-o populatia roma. Dar numai 1.950 se declara oficial romi. In aceste conditii, conform legii, la Budesti administratia locala ar trebui sa foloseasca inscriptii bilingve. Asa ceva nu vei gasi insa in oras, deoarece insisi romii din Consiliul Local s-au opus.

Traiul romilor budesteni este marcat de contraste adanci. Gasesti aici si etnici instariti, dar majoritatea se zbat intr-o saracie lucie. 1.493 dintre acestia au ca unica sursa de venit ajutorul social. Aproximativ 260 de lei de familie. Se mai “carpesc” cu alocatiile copiilor sau muncesc cu ziua pe unde apuca, pentru 10-20 de lei pe zi. Locuri de munca sunt putine si de multe ori oamenii se lovesc de reticenta patronilor care evita sa angajeze romi. Unii si-au luat lumea in cap si au plecat in strainatate, mai ales in Spania. Doar o mica parte sunt calificati, dintre acestia cei mai multi fiind zidarii, zugravii, tamplarii. Primarita Lucia Lefter s-a implicat in reducerea somajului in randul romilor si a reusit sa angajeze macar un membru de familie fie la ROSAL, fie la fabrica de confectii Planet Pull din localitate. Acest fapt a avut o urmare neasteptata: infractionalitatea in randul romilor a scazut cu peste 30% in ultimul an…

Sunt 720 de gospodarii ale romilor in Budesti. Un petic de batatura in care gasesti doua-trei cocioabe cu maximum 2 camarute, din chirpici sau paianta, trantite direct pe pamant, fara temelie, majoritatea fara acte de proprietate. In ele se inghesuie claie peste gramada cate 10-15 persoane. Femei, barbati, batrani, puradei. Putini isi permit sa plateasca energia electrica. Multi au fost debransati si traiesc la lumina lumanarilor, daca au bani si pentru acestea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.