Scandal la o școală din Baia Mare. Acuzații de discriminare la adresa dascălilor

scandal-scoala-1-6865Scandal între părinții elevilor de clasa zero de la Școala Generală „I.L. Caragiale” din Baia Mare. Cei ai copiilor repartizați în clasa zero B acuză învățătoarea clasei zero A că și-ar fi selectat copiii în funcție de etnie: copiii românilor în A iar cei de etnie rromă în B. Părinții elevilor români și învățătoarea neagă acuzațiile în totalitate. În acest caz a intervenit și Poliția. Tatăl unei eleve de etnie rromă a fost sacționat contravențională pentru că ar fi provocat scandal în incinta unei unități de învățământ.
„Ieri am fost amenințată în ședință. Mi s-a spus clar, vezi că o să îți duci copilul de aici. Doamne iartă-mă!” a exclamat o mămică a unui elev din clasa A. „Nu e frumos! Până a fost la grădiniță nu era țigan? Că au fost în aceeași grupă! Care e problema? Acuma dintr-o dată e țigan. Păi doamna profesoară Roman a influențat. Dânsa a zis eu preiau copiii ăștia. Peste noapte s-a făcut selecție. Ăsta da, ăsta nu!” a spus un tată al unei eleve din clasa B, pentru actualmm.ro.
Acestea erau replicile acide dintre cele două tabere. „S-au făcut două clase: A și B. S-a făcut o clasă de români și o clasă de țigani, cum să zic. Noi am întrebat pe ce criterii s-a ales clasa A și B. Ei au spus că trebuia să mergem cu certificatul la profesor ca să ajungă copilul meu în clasa A. Apoi au spus că nu îl mai primește în clasa A pentru că e țigan, e rrom. La grădiniță au fost în aceeași grupă. Acolo nu era țigan. Doamna profesoara o zis, bă, când o să înceapă școala eu preiau pe toți. Și când s-a ajuns acolo nu mai era așa. S-a ales care cum a vrut, nu știu. Vă dau un exemplu: doamna o fost aleasă în clasa A. Când s-a dus cu copilul în clasă și când au văzut-o i-au spus tu nu ai ce cauta aici, tu te duci în clasa B” a povestit tatăl unui elev de etnie rromă. „Am dus-o la altă școală pentru că aici s-a făcut o clasă de țigani și una de români. Nu este frumos din partea lor. Mergeți și filmați, să vedeți 25 de copii de români și o rămas 12 copii de țigani din 18. O rămas 7 copii zice doamna. Mergeți sus și filmați. Așa ceva nu s-a întâmplat. De 40 de ani stau aici, eu am fetiță de 20 ani, care a luat diplome aici, dar așa ceva nu s-a mai făcut. Să fie clase de țigani, clase de români. Nu e voie așa ceva. Așa ceva nu se întâmplă” a povestit tatăl unui elev de etnie rromă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.