Shadow

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, la Mănăstirea Tismana: Romii care au ajuns în Valahia și Moldova în secolul XIV au avut parte de o primire crudă. Printre stăpânii lor s-a numărat și Biserica Ortodoxă Română

ambasadorAflat la Mănăstirea Tismana, în județul Gorj, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a vorbit eliberarea țiganilor din robie, eveniment de la care s-au împlinit pe 20 februarie 160 de ani.

Reprezentantul guvernului american a deplâns situația romilor ajunși în Țările Române, afirmând că printre cei care i-au ținut în sclavie se află și Biserica Ortodoxă Română
Iată mesajul integral al reprezentantului SUA în România

Romii care au ajuns în Valahia și Moldova în a doua jumătate a secolului al XIV-lea au avut parte de o primire crudă. În următorii 500 de ani, ei au fost ținuți în robie. Au fost cumpărați, vânduți, schimbați, familiile le-au fost destrămate, iar propriile vieți erau mereu la mila stăpânilor lor. Printre stăpâni s-a numărat Biserica Ortodoxă Română, care a folosit romii ca muncitori pe pământuri ale bisericii, precum cele de aici, ale acestei renumite mânăstiri.

Națiune care a permis și ea sclavia cândva, Statele Unite ale Americii au avut nevoie de ani de zile pentru a accepta o moștenire la fel de întunecată, întâi recunoscând existența acesteia, mai apoi abolind-o, iar apoi cerându-și scuze pentru această perioadă rușinoasă din istoria noastră. O democrație sănătoasă este aceea care poate reflecta asupra trecutului său imperfect și poate lua măsuri pentru un viitor mai bun. Aceasta este o astfel de măsură. De aceea, felicit Guvernul României și pe Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei al Bisericii Ortodoxe Române pentru că au avut puterea și umanitatea de a recunoaște faptul că romii au fost ținuți în robie, parte adesea trecută cu vederea a istoriei României.

Deși după dezrobire familiile romilor au continuat să se confrunte cu discriminare și violență, inclusiv prin deportare și asasinare în timpul Holocaustului, câștigarea libertății a fost un prim pas vital pe calea spre integrare, luptă care continuă chiar și în prezent. Sperăm că într-o zi din viitorul apropiat, prejudecățile trecutului vor fi complet înlocuite de respect și egalitate pentru toți.
La mănăstirea Tismana s-a depus, cu această ocazie, o placă memorială care conține următorul text.

“S-a depus această placă comemorativă astăzi, 20 februarie 2016, prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei și a domnului Damian Drăghici, Membru al Parlamentului European, la împlinirea a 160 de ani de la eliberarea din robie a romilor din Țările Române. Pacea lui Dumnezeu să coboare peste suferințele trecutului și să lumineze calea spre o mai bună lume viitoare”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.