Shadow

Rromii au strigat… împotriva rromilor

rromi_16Peste 100 de rromi veniţi din întreaga ţară au protestat ieri în Piaţa Victoriei şi în faţa Palatului Cotroceni pentru că sunt marginalizaţi în România şi în întreaga Europă. Mitingul a avut loc în contextul în care tot ieri au sosit la Bucureşti miniştrii francezi ai internelor şi afacerilor europene pentru a dezbate problema rromilor care le-au invadat ţara.
Înainte de sosirea francezilor la Guvern, protestatarii s-au adunat pe trotuarul din faţa Muzeului Antipa şi au început să strige că sunt nemulţumiţi că nu au locuri de muncă şi că sunt marginalizaţi în România, iar în Occident sunt obligaţi să cerşească pentru că nu îi angajează nimeni. Au recunoscut că preferă, totuşi, Vestul, unde, după cinci ani, un rrom reuşeşte să strângă o sumă suficientă încât să-şi construiască o casă şi să-şi cumpere o “maşină tare”.
S-au mutat de la Guvern la Cotroceni
Chiar şi în cazul expulzărilor, în special cele din Franţa, care nu sunt corecte în opinia lor, rromii au spus că li se dau totuşi bani, ceea ce nu e chiar aşa rău. După un timp, mulţimea, uitând de francezi şi de români, a început să strige împotriva lui Nicu Păun şi a Agenţiei Naţionale pentru Romi, întrebând unde sunt fondurile pentru minoritatea lor. În jurul orei 15.00 s-au mutat la Palatul Cotroceni, unde i-au strigat preşedintelui i stradă, să le asigure alegeri libere.
“Este pentru prima dată când rromii protestează faţă de propriile interese. Dacă aceia care au manifestat ieri la Guvern faţă de Partida Romilor cred că eu sunt cel care le dă banii, atunci le mulţumesc că m-au făcut mai tare şi decât Barosso, şi decât Ponta. Eu cer drepturi egale, identice cu ale oricărui cetăţean european pentru acei rromi care muncesc legal pe teritoriul unei ţări”, ne-a declarat Nicolae Păun, reprezentatul minorităţii rromilor în Parlamentul României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *