Fenomenul Eșelnița. Satul în care oamenii au descoperit bucuria de a ajuta

centrul-comunitar-eselnita-facebook-01-voluntari-01Într-o comunitate mică de la marginea României, voluntariatul este cu adevărat pe val. De câțiva ani, activitățile voluntare, serviciile dezinteresate și actele de generozitate cunosc un avânt nemaivăzut și se întâlnesc la tot pasul pe ulițele satului Eșelnița din județul Mehedinți.
Localitatea aflată chiar pe malul Dunării, la 7 kilometri de Orșova, are o populație de puțin peste 2.500 de oameni.
Lucrurile au început să se schimbe în bine în sat în urmă cu aproximativ zece ani, când Elisabeta Păcuraru, învățătoare la Școala Gimnazială Eșelnița, a înființat alături de alți membri din comunitate Asociația Comunității Eșelnița „Cazanele Dunării”, o organizaţie neguvernamentală care își propunea să mobilizeze locuitorii, de la cei cei tineri până la cei bătrâni, și să îi implice în activități – de la ecologizare la programe educaționale – care să contribuie la ridicarea satului.Prin cel mai nou proiect al asociației, ONG-ul a înființat un centru comunitar unde copiii cu probleme din localitate vin să învețe și să studieze după terminarea orelor. Centrul a fost amenajat cu ajutorul unui grant de 7.000 de euro primit de la Fundația PACT în cadrul proiectului „Implicat în comunitatea mea”, finanțat în parteneriat cu Fundația Vodafone România.
Banii au fost folosiți pentru materiale de construcții, iar mâna de lucru a fost asigurată de localnici săritori care au fost bucuroși să ajute fără să fie plătiți pentru munca lor.
„A fost o mobilizare impresionantă. Au cărat piatră, au pus faianță, parchet, au venit oameni cu bormașină de acasă, cu căruța. Au turnat pavaj, au zugrăvit. A fost muncă voluntară”, explică Maria Ionescu, manager de proiect în cadrul Fundației PACT.

Leave a Reply

Your email address will not be published.