Deficitul finantelor publice in Romania va creste de peste trei ori ca procent din PIB in numai doi ani, din cauza masurilor bugetare expansioniste care au intrat in vigoare in 2016 si a celor care sunt planificate pentru 2017.
Acest lucru submineaza consolidarea bugetara care a fost realizata treptat in ultimii ani, se arata inRaportul de tara al Romaniei pentru 2016, un document de lucru al serviciilor Comisiei Europene.
“Cresterea economica puternica din 2015 a fost consolidata prin reduceri fiscale si cresteri salariale in sectorul public. Acestea au fost hotarate in modad-hoc si au fost aprobate in afara procesului bugetar, fara a se prevedea finantarea lor, conform legislatiei nationale.
Noi masuri bugetare expansioniste au intrat in vigoare din ianuarie 2016, mai multe fiind planificate pentru anul 2017. Se estimeaza ca deficitul finantelor publice va creste de peste trei ori ca procent din PIB in numai doi ani. Acest lucru submineaza consolidarea bugetara care a fost realizata treptat in ultimii ani si indica faptul ca nu s-a aplicat in mod eficace cadrul bugetar pentru a se asigura sustenabilitatea finantelor publice”, se subliniaza in document.
In plus, realizatorii raportului sustin ca expansiunea bugetara, care stimuleaza in primul rand consumul intern in contextul unei cresteri economice deja solide, fara luarea unor masuri suplimentare ce vizeaza oferta, ar putea antrena noi dezechilibre interne si externe.
“In acelasi timp, cresterea potentiala este limitata de planificarea si coordonarea ineficienta a investitiilor publice, de cea mai scazuta rata de absorbtie a fondurilor UE, de un mediu de afaceri nefavorabil, de o intensitate scazuta a cercetarii si dezvoltarii si de reforme structurale prelungite, inclusiv in ceea ce priveste intreprinderile de stat”, se mai arata in documentul citat.
Pe de alta parte, vulnerabilitatile aferente pozitiei externe s-au redus in contextul unei cresteri economice puternice, iar economia Romaniei devine mai rezistenta. Acest fapt este confirmat de imbunatatirea semnificativa, incepand din 2012, a pozitiei investitionale internationale nete, de reechilibrarea sustinuta a contului curent si de cresterile cotelor de piata ale exporturilor, mai noteaza expertii CE.