Viaţa alături de o comunitate de romi

rulote“Vecini cu romii”. Sub acest titlu, revista săptămânală franceză L’Express publică în ultimul său număr un lung reportaj realizat în periferia oraşului Lille, în nordul Franţei. O periferie în care s-a instalat o uriaşă tabără de romi, în majoritate români, dar şi bulgari. Opt sute de persoane s-ar îngrămădi în această tabără ilegală, “o situaţie dificilă pentru ocupanţi, dar şi pentru riverani”, scrie revista citată.
L’Express ne avertizează încă de la începutul reportajului: vecinii acestor romi, cei care trăiesc în blocurile dimprejur, nu sunt nici xenofobi, nici extremişti. Toţi se declară însă la capătul puterilor. Din cei trei mii de romi care ar trăi în jurul oraşului Lille, mai bine de opt sute ar fi găsit refugiu în această tabără de la Porte d’Arras, aflată în vecinătatea metropolei nordice franceze.
Instalată între o bucată de autostradă şi o cale ferată, tabăra de romi nu dispune de nicio toaletă. Apa şi curentul sunt captate de la reţeaua oraşului. Mahalaua de trei hectare nu se află decât la câteva staţii de metrou de centrul istoric al oraşului Lille. “Porte d’Arras”, cea mai mare tabără din regiunea nordică a Franţei, e deci ca un oraş în oraş, mai puţin mizeria, care pare a fi dintr-o altă epocă. Insalubritatea este indescriptibilă, şobolanii sunt ca la ei acasă, iar scabia ar fi reapărut printre locuitori. La toate astea se adaugă violenţa între diversele comunităţi şi traficul de tot felul, dar mai ales de fier vechi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.