Shadow

Femeile rome fac teatru la Muzeul Național de Artă

del-duma-vorbeste-le-despre-mine-cu-mihaela-draganCu ocazia a 160 de ani de la dezrobirea romilor, sâmbătă 20 februarie 2016, ora 16.00, Muzeul Național de Artă al României și Giuvlipen, Compania de Teatru a Femeilor Rome, organizează spectacolul de teatru documentar „Del Duma, Vorbeşte-le despre mine!”.

Este un one woman show cu Mihaela Drăgan, în regia Lianei Ceterchi, ce va fi acompaniat de muzică tradițională romani în interpretarea Elenei Albu. Spectacolul celebrează 160 de ani de la dezrobirea romilor în Principatele Române.
Evenimentul va avea loc în cadrul expoziției „Egal. Artă și feminism în România modernă”, deschisă la sediul muzeului, la parterul Galeriei Naționale. Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021 314 81 19. Intrarea este liberă.
Pe 20 februarie 1856 a fost promulgată legea pentru desființarea robiei țiganilor particulari, aflați în proprietatea boierilor. Însă legiferarea dezrobirii romilor nu a condus la schimbarea fundamentală a statutului lor în societate. Din punct de vedere cultural şi social, romii continuă să fie un grup social exclus. „Del Duma, Vorbeşte-le despre mine!” spune poveștile de viață ale unor femei rome care încă se luptă cu stereotipurile și inegalitățile sociale. „Del Duma… e vocea individuală și în același timp colectivă a fetelor din comunități tradiționale rome, care luptă pentru propria lor educație, pentru o lume în care să-și găsească singure locul și puterea de a se autoexprima. Pentru o lume în care să existe plenar, ținând cont de individualitatea lor, de ceea ce sunt și mai ales de ceea ce pot deveni. ”, spune Mihaela Michailov, critic de teatru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.