Autoritatile descopera romii din Avrig

avrigO comisie mixta de la Sibiu a vizitat colonia de romi in care s-a „format” Romulus Mailat.

Aproape anonim pana la crima lui Romulus Mailat din Italia, orasul Avrig este acum ingropat in rusinea in care a fost tarat de romul renegat pana si de conationalii sai. La Avrig nu traiesc romi de ieri de azi.

Comunitatea acestora de aici depaseste, neoficial, 1.000 de persoane, din totalul de circa 13.000. Multi dintre romi nu au nici certificate de nastere, daramite buletine de identitate. In mijlocul acestei comunitati a descins luni o delegatie de la „judet”, in frunte cu subprefectul Marian Craciun.

Conditii de groaza

O comisie mixta formata din mai multi reprezentanti ai institutiilor descentralizate au mers luni dupa-amiaza la cei in mijlocul carora Romulus Mailat a trait pana sa plece in Italia. Oficialii au intrat in locuintele celor peste 200 de familii care traiesc in conditii ce iti aduc aminte de epoca de piatra.

Casele din barne, chirpici si chiar din carton in care locuiesc in medie sase-opt persoane, majoritatea fara curent electric, apa curenta sau gaze, si ridicate in mare parte ilegal, i-au pus pe ganduri pe cei din comisie.

Romii nu s-au sfiit si si-au spus aproape fiecare in parte necazurile pe care le au. Aproape toti spun ca primaria Avrig nu are niciun plan pentru comunitatea lor si il acuza pe actualul primar ca nu a facut nimic pentru ei. „Nici apa nu a bagat primaria aici la noi. Noi nici nu existam pentru orasul acesta. Mergem si luam apa de la rau sau de prin fantani” au spus in gura mare romii. „Am vrut sa identificam problemele cu care se confrunta romii din Avrig.

In ce priveste situatia locuintelor lor din Avrig, se impune realizarea unui plan urbanistic zonal a infrastucturii pentru retele de apa-canal si energie electrica si intrarea in legalitate a locuintelor construite pe domeniul public” a spus la finalul vizitei, subprefectul Craciun.
De asemenea s-a ajuns la concluzia ca este necesara infiintarea unui centru de zi pentru copiii romilor, unde acestia sa poata beneficia de educatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.