FENOMEN LA TOFLEA! Chinezăriile au trimis 260 de romi la liceu

TofleaS-au înscris la programul “Şansa a doua”, pentru că nu mai au viitor ca meşteşugari de tuciuri, burghie şi clopoţei * În fiecare sâmbătă şi duminică, 12 profesori de la “Anghel Saligny” vin în sat pentru a-i învăţa carte
“Prin 2010, domnul Gruia Stoica – primul din Toflea care a făcut facultate încă de pe vremea lui Ceauşescu – mi-a spus: dacă nu ai cel puţin liceul, nu eşti om. Nici ca om de serviciu nu te poţi angaja. Şi eu, ca şi alţi colegi de-ai mei, am abandonat studiile în clasa a VIII-a. Împreună cu soţia mea, care terminase şi ea doar gimnaziul, am hotărât să facem ceva. În 2012, m-am interesat care ar fi soluţiile şi am aflat că dacă voi convinge 15 consăteni să-şi continue studiile liceale se va înfiinţa o clasă specială la “Şansa a doua”, la Liceul “Anghel Saligny”. Am umblat din poartă în poartă şi am strâns 75 de dosare, nu 15″, îşi începe povestea mediatorul şcolar din Toflea, Gheorghe Dincă.
În prezent, el şi soţia sa sunt în clasa a XI-a şi, în nici trei ani, au reuşit să convingă să le urmeze exemplul nu mai puţin de 260 de romi din sat. Mediatorul şcolar susţine că, atunci când au văzut cei de la liceu câţi elevi s-au înscris încă din primul an, au decis să trimită profesorii în sat, ca să le fie mai uşor oamenilor să frecventeze cursurile.
“Tot domnul Gruia Stoica, prin Fundaţia Toflea, s-a oferit să plătească naveta celor 12 cadre didactice care vin în fiecare sâmbătă şi duminică la noi”, mai spune Gheorghe Dincă.
La 68 de ani, la liceu

Acum, cel mai tânăr elev de la “Şansa a doua” are 16 ani, iar cel mai în vârstă are 68 de ani. E vorba de Miluţă Gheorghiu – unul din consilierii locali ai comunei Brăhăşeşti, de care aparţine satul Toflea. Despre motivele care l-au determinat pe acesta să vină la şcoală la vârsta când are fire albe în mustăţi, tot mediatorul şcolar vrea să ne lămurească: “A văzut că lumea se înscrie la liceu, iar el, fiind consilier local, nu putea să rămână fără carte. Trebuia să fie un exemplu”.
Gheorghe Dincă mai povesteşte că sunt familii întregi care s-au luminat că le trebuie carte şi s-au înscris la şcoală. Tatăl şi fiul sunt la liceu, iar soţia s-a înscris şi ea la “Şansa a doua” la clasa a III-a, pentru că nu putea rămâne mai prejos decât toată familia.
“La noi funcţionează foarte bine ambiţia. Dacă cei din jur văd că tu poţi, spun că şi ei pot să facă la fel ca tine”, ne dezvăluie interlocutorul nostru misterul fenomenului de la Toflea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.