Ceea ce a provocat in trecut societatea si a dus la unirea dintotdeauna a grupurilor de tigani si le-a dat constiinta unei identitati “tiganesti”, iar ca rezultat, pe langa originea comuna, era statutul social marginal, adica izolarea lor ca “tigani” de catre societatea in care traim noi si din mijlocul careia noi i-am exclus. Marginalizarea si excluderea sociala a tiganilor au creat, in timp, un mare decalaj socio-cultural intre populatia majoritara romana si comunitatea tiganilor.
Diferentele dintre tigani si romani persista si in societatea actuala, aceasta etnie ramanand (cu exceptia celor care in mod illegal au reusit sa se imbogateasca) in continuare categoria sociala cea mai saraca si o forta de munca foarte ieftina. Si chiar in randul celor care au reusit sa ajunga la sume foarte mari de bani, putem sa vedem ca nu s-au desprins din grupul social din care fac parte, ramanand in mijlocul comunitatii tiganesti.
Desi drepturile omului sunt universale, ele sunt incalcate mai frecvent in defavoarea unor comunitati sau populatii minoritare . Desi nu exista o definitie standard, un grup minoritar este, in general: “un grup non-dominant de indivizi care au in comun anumite caractersitici nationale, entice, religioase sau lingvistice diferite de cele ale majoritatii populatiei