Antropologul Catalina Tesar a stat 18 luni intr-o comunitate de rromi din Transilvania, pentru cercetarea de doctorat.
In contextul mult mediatizatului deces al regelui autoproclamat al rromilor Florin Cioaba, ea a explicat, intr-un interviu Ziare.com, cateva din obiceiurile de inmormantare ale acestei etnii.
In contextul tragediei din familia Cioaba, media a prezentat mai multe traditii ale comunitatii. Una dintre ele e ca membrii familiei lui Florin Cioaba urmeaza sa nu se spele o anumita perioada dupa inmormantare. Ce este cu acest obicei?
Obiceiul e din ciclul de practici de aratat respect mortului. Rromii intre care am stat faceau la fel, aveau o perioada de sase saptamani in care nu se spalau si nu-si schimbau hainele pe care le-au avut atunci cand a murit persoana din familia respectiva.
Sa stii, la ei idealul e sa se spele. Mergeam cu ei la spital, la oras, si toti doctorii imi spuneau ca sunt de zece ori mai curati decat taranii romanii, pentru ca au interiorizat si ei chestia asta, stereotipurile noastre despre ei, ca nu se spala.
Cand interactioneaza cu autoritatile, cu medicii de exemplu, ei mai ca nu pot sa moara fara sa se spele inainte sa se duca la spital. E un cod al bunei maniere sa fii spalat si aranjat.
Dar care este semnificatia?
Respectul il arati mortului prin negarea vietii sociale pe care o ai. Intri intr-o perioada de suspendare a vietii sociale. In perioada asta ei neaga ideea de masculinitate sau feminitate. Barbatii isi lasa barba, iar femeile, care umbla cu parul strans in coada, de obicei, isi despletesc cozile.
Sase saptamani nu le mai impletesc, ceea ce nu se mai intampla cu nicio alta ocazie. Dar chestia cu barba, la barbati, e si la noi, numai ca la ei e dusa la extrem. Iar sa nu te speli dupa ce ai ingropat mortul e clar o negare a vietii sociale, o negare simbolica.