Cu ocazia zilei de 8 Aprilie – Ziua Internaţională a Romilor, Asociaţia MozaiQ îşi exprimă solidaritatea cu etnicii romi din România, în toată diversitatea acestora.

steag romiExistenţa unei astfel de zile este absolut necesară, pentru a da vizibilitate culturii vaste a romilor şi a istoriei acestora şi pentru a semnala problemele care încă reprezintă o realitate în România.
Conform Băncii Mondiale, 90% dintre romi se confruntă cu sărăcie cruntă, iar 84% dintre gospodăriile acestora nu au acces la servicii publice de alimentare cu apă, canalizare sau chiar electricitate. În plus, discriminarea împotriva romilor în țara noastră este acută, de cele mai multe ori acestora neoferindu-li-se şanse egale. Romii se confruntă cu marginalizare, izolare şi excluziune socială.
Minoritatea romilor este una diversă, din mai multe puncte de vedere: al dialectului sau ocupațiilor tradiționale, al portului vestimentar specific ori al practicilor culturale tradiționale, al convingerilor politice sau religioase, al nivelului de integrare socială și, evident, din punctul de vedere al orientării sexuale sau identității și expresiei de gen.
Cu acest prilej, asociația MozaiQ semnalează opiniei pubice faptul că romii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi persoane trans) încă reprezintă o minoritate invizibilă a unei minorități stigmatizate, vulnerabile şi insuficient cunoscută. Persoanele rome LGBT se confruntă cu discriminare multiplă: pe baza etniei și pe baza orientării sexuale sau a identității și expresiei de gen, în comunităţile din care provin. Acest fapt are efecte îndeosebi asupra stării economico-sociale a acestui grup social. Persoanele rome LGBT au nevoi specifice, care trebuie adresate, atât de către societatea civilă, cât şi de către stat. Fie că ne referim la accesul pe piaţa muncii, la accesul la servicii medicale, educaţie formală sau vocațională sau la locuire, societatea are datoria de a recunoaște problemele cu care acestă minoritate din rândul unei minorități se confruntă și să contribuie activ la îmbunătățirea situației acestora, plecând de la abordarea discriminării sistemice cu care se confruntă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.