Alianța Liberalilor și Democraților a prezentat astăzi, 8 aprilie a.c., „Strategia Liberală pentru Comunitățile de Romi din România”. Președintele executiv al ALDE senatorul Daniel Barbu, președintele Departamentului ALDE pentru Minorități Naționale Dana Varga și candidatul ALDE la funcția de primar al Sectorullui 3 Elena Petrescu au prezentat în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc la sediul central al ALDE, din Capitală, proiectele partidului pentru comunitățile rome din România.
Președintele executiv al ALDE senatorul Daniel Barbu a spus în cadrul conferinței de presă că de Ziua Internațională a Romilor, 8 aprilie, ALDE marchează acest eveniment din două motive: „Unul ține de identitatea ALDE, de faptul că noi milităm constant pentru deplinătatea drepturilor și libertăților cetățenești. Desigur nu putem rămâne indiferenți la faptul că în țara noastră există concetățeni care nu se bucură de această deplinătate a drepturilor și liberăților, din variate motive. Cele mai grave sunt cele istorice. Este vorba de o comunitate care, cel puțin în afara arcului carpatic, a fost în stare de sclavie până în urmă cu 160 de ani. În Țara Românescă și în Moldova, sclavia a fost abolită doar cu 10 ani înainte de sclavia africanilor din sudul Statelor Unite și cu 30 de ani înainte de ultima măsură de abolire a sclaviei într-o țară din emisfera vestică, Brazilia. (…)
Istoria nu se oprește acolo, pentru că deși au primit statutul de locuitori liberi, la jumătatea sec. al XIX-lea, romii nu s-au bucurat de niciuna dintre măsurile de reformă care au fost angajate în epoca modernizării statului român. Nu au fost beneficiari ai reformei agrare din 1864, nici a celei din 1918-1921, sau din 1945. Comunitățile de romi, cele rurale, au fost mereu excluse de la procesul de emancipare cetățenească la care au participat românii pe firul ultimelor două veacuri. Deci, a fost o minoritate etnică care s-a transformat într-o minoritate economică și socială. (…)
După anul 2000, mai ales în contextul integrării în UE, mai mult de nevoie, decât de voie, autoritățile române s-au angajat în programe de integrare. Principala chestiune politică care a stat în calea procesului de integrare a României în Uniunea Europeană a fost discriminarea romilor, ca proces public și ca fenomen cultural general. Și atunci, diversele guverne care s-au succedat în România s-au angajat în programe care nu au fost niciodată cu adevărat finanțate la un nivel corespunzător și care nici nu au dat rezultatele scontate.