Shadow

Traditiile vechi in vremuri noi

traditiile-vechi-in-vremuri-noi-80-12-696x450Romii au avut mereu o aura misterioasa inca de la venirea lor in Europa. Odata asociati cu o lume misterioasa a magiei, ghicitul li se potrivea perfect. Ghicitul era o modalitate simpla de a castiga bani. De-alungul timpului, romii au folosit multe metode de ghicit, de la boluri de cristal, carti de tarot, la ghicitul in palma. Abilitatea de a judeca caracterul omului si a vedea ce-si doreste acesta era un atu. Ca si in prezent, oamenii tin minte numai ce se indeplineste si uita ce nu se indeplineste.
Ghicitoarele nu folosesc acest har cu alti romi. In comunitatea lor, romii au alte modalitati de a prezice viitorul si a vindeca. Romii poarta amulete si talismane norocoase pentru a preveni necazurile.
Muzica
Romii sunt cel mai bine cunoscuti datorita muzicii lor. Exista numeroase inscrisuri istorice care mentioneaza ca romii cantau pentru regi si imparati. De asemenea ca si in prezent romii sunt intotdeauna preferati pentru evenimente si nunti.
Romii nu sunt priceputi doar la cantat. Ei au fost cunoscuti ca si crescatori si vanzatori de cai, din vremuri stravechi. Caii au fost intotdeauna un important factor economic in viata lor, esentiali pentru stilul de viata nomadic, fiind ingrijiti si tratati ca atare.
De altfel, romii erau apreciati si pentru priceperea lor de a trata bolile cailor. Deseori romii cumparau un cal bolnav la un pret foarte mic, aveau grija de el si cand acesta era din nou intr-o conditie buna il vindeau la un pret mult mai mare.
De aici reiese o alta meserie, negustoritul, unde romii sunt destul de priceputi la tocmit. In prezent romii au inlocuit caii cu masinile, reusind astfel sa pastreze traditia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *