Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului denunţă evacuarea romilor din Franţa

comisar-onuÎnaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad Al-Hussein, a denunţat vineri “politica naţională sistematică a evacuărilor forţate a romilor” în Franţa, la două săptămâni după evacuarea contestată a unuia dintre cele mai vechi cartiere din ţară, scrie Le Monde.

Înaltul comisar solicită autorităţilor franceze să “înlocuiască această politică punitivă şi distrugătoare cu o adevărată politică de incluziune”. La sfârşitul lunii august, Samaritain, unul dintre cele mai vechi cartiere de romi din Franţa, unde locuiau 80 de familii în comuna La Courneuve, a fost evacuat în ciuda intervenţiei episcopului, prezenţei copiilor şcolarizaţi si a mobilizării cetăţenilor.
Această decizie a generat o avalanşă de critici, printre care cele ale lui Al-Hussein:
“Evacuarea a fost efectuată fără un avertisment prealabil, deşi acesta trebuie lansat cu cel puţin 24 de ore înainte. Ea a avut loc la începutul după-amiezii, în timp ce locuitorii erau plecaţi. Bunurile care le aparţineau precum şi anumite acte de identitate au fost distruse. Doar unui mic număr de familii i s-a oferit găzduire, şi asta, doar pentru trei nopţi. Prin urmare, majoritatea persoanelor au rămas fără adăpost”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.