Experiment StirileProTV cu CAMERA ASCUNSA: Cat de discriminat este un tigan care vrea sa se angajeze

bursa-locurilor-de-munca-rromi-15-06-07-vasluiIn cautarea adevarului, Stirile PRO TV au facut un experiment: un tanar rrom a purtat o camera ascunsa la 3 interviuri de angajare. Iata si rezultatele: Cristian Cazanescu are 25 de ani, s-a nascut si a crescut in comunitatea tiganeasca din Galati. A absolvit Facultatea de Administratie Publica, munceste pentru RomaniCris si incearca sa-i ajute si pe alti rromi sa se integreze. Luni si marti a participat la 3 interviuri de angajare. Care au fost rezultatele? Pozitive 100%. Scoala, pregatirea si dorinta de a munci sunt conditiile necesare integrarii in societate, o spun chiar unii dintre tigani.
Chiar daca prejudecati exista, potrivit Barometrului de Incluziune Sociala pe 2010 numarul cazurilor de discriminare s-a diminuat fata de anii precedenti. Emil Vasile este angajat la o firma de curierat din Bucuresti. Recunoaste ca traieste intr-un asa numit ghetou si spune ca i s-a intamplat sa fie respins la interviuri din cauza originii. Nu si la actualul loc de munca. „Niciodata de cand lucrez aici n-au fost probleme de genul asta, am fost tratat ca toti ceilalti, daca am gresit am tras consecintele. In primul rand ca acum sunt bani de facturi, inainte nu erau nici macar bani de facturi, na, lumina, alea, alea, intretinere”, spune Emil. Zeci de ONG-uri primesc fonduri europene ca sa-i invete pe tigani o meserie. Se tin cursuri de calificare profesionala, se dau diplome, se organizeaza burse ale locurilor de munca pentru rromi. Uneori toate eforturile sunt inutile, pentru ca sunt si tigani care nu vor sa munceasca. Participa la cursuri doar pentru bani, iar diploma e inutila din punctul lor de vedere. Sociologii spun ca in ultimii ani cazurile de discriminare etnica a rromilor la angajare au scazut simtitor. Viata comunitatilor de tigani s-a imbunatatit pentru ca tot mai multi dintre ei au fost ajutati sa realizeze ca doar munca cinstita ii va integra in societate.
Tiganii din Romania ar fi discriminati la angajare, dupa cum arata un studiu al Universitatii din Bucuresti, dar si organizatii neguvernamentale care au primit mai multe plangeri de la comunitatea roma. Nu este chiar asa, spun tiganii care s-au angajat fara probleme. Trebuie doar sa ai carte si sa-ti doresti sa muncesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.