Shadow

Klaus Iohannis, apel la toleranță, pluralism și libertate

klausiohannis-696456Președintele Klaus Iohannis a declarat, cu ocazia evenimentului „Podurile Toleranței”, că dincolo de măsurile legislative luate pentru combaterea intoleranţei, rasismului, antisemitismului şi xenofobiei este nevoie de un sistem de educație prin care tinerii să înțeleagă trecutul și să cultive pluralismul și libertatea.
Dincolo de măsurile legislative şi cadrul instituţional, este nevoie de un sistem educaţional prin care tinerii să cunoască şi să înţeleagă faptele trecutului, ca parte a formării lor ca cetăţeni. Așa vom reuși să cultivăm pluralismul și libertatea și să contracarăm intoleranţa şi extremismul. Mă bucur să văd în această sală elevi şi tineri care vor avea prilejul de a cunoaşte contribuţia a trei minorităţi naţionale la dezvoltarea României. Dar vor afla totodată că au existat şi legile antisemite, şi trenurile morții, și Podul Iloaiei, robia şi lagărele din Transnistria. Şi mai ales, sper ca tinerii de azi să afle cum putem face ca experiențele tragice ale trecutului să nu se mai repete”, a spus președintele Klaus Iohannis.
De asemenea, șeful statului a atras atenția că în fața provocărilor cu care se confruntă Europa în prezent este necesară toleranța și pluralismul.
„Dacă ne uităm în jurul nostru, în Europa și în lume, provocările cu care ne confruntăm ne obligă încă o dată să redescoperim și să cultivăm toleranța. În fața pericolului radicalismului și extremismului va trebui să fim mai fermi și mai uniți ca niciodată în apărarea valorilor care definesc astăzi o societate democratică – libertatea, toleranța și pluralismul. Vremurile grele și momentele tragice trebuie asumate, căci doar astfel putem desprinde din trecut învățăminte pentru a promova valorile profund umane care ne apropie”, a subliniat președintele Klaus Iohannis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *