Romi audiaţi pentru infracţiuni economice

AudiatiMai mulţi romi din oraşul Hârlău (Iaşi) au ajuns la Biroul teritorial Botoşani al DIICOT, pentru a fi audiaţi ca martori într-un dosar privind o serie de infracţiuni economice.
„Cred că e vorba de vânzările de fier vechi, că de altceva nu ne ocupăm. Nu ne-au trimis nimic scris, ci a trecut doar poliţistul pe la noi şi ne-a spus să ne prezentăm. Dar e bine. E bine că nu au venit şi mascaţii”, a spus ieri unul dintre cei chemaţi la audieri.
Reprezentanţii DIICOT nu au făcut niciun fel de precizări cu privire la obiectul anchetei, menţionând doar că este vorba despre o „cauză economică”.
Nu este singurul caz în care romii din Hârlău au ajuns în atenţia procurorilor DIICOT. În urmă cu circa cinci ani, aceştia cumpărau societăţi „pe chituci”, puneau administratori din rândul persoanelor cu venituri modeste şi cultură precară, după care treceau la afaceri ilegale.
Caracatiţa a ajuns până în Botoşani, unde cei din clanul Stăneştilor deţineau şase societăţi comerciale. Ramificaţia a fost descoperită în momentul în care cei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Garda Financiară au verificat o serie de facturi fiscale provenite de la firmele din Hârlău.
Mărfurile ajungeau iniţial la o societate „curată”, după care erau livrate unei societăţi fantomă, ai căror reprezentanţi „plăteau” cu cecuri fără acoperire. Astfel, mărfuri de sute de mii de lei au dispărut fără urmă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.