S-a redeschis Cinema Dacia în cartierul Mănăștur din Cluj

Concertul”Echipament foarte performant, printre cele mai performante din țară”, a spus Tudor Giurgiu (președintele TIFF) despre Cinema Dacia din cartierul clujean Mănăștur. După ani în care a fost închis și puțini își mai aduceau aminte de existența sa, cinematograful a fost recondiționat și va fi folosit și pentru proiecții din cadrul Festivalului Interațional de Film Transilvania – TIFF 2016. Inaugurarea sa a fost însă făcută din week-endul trecut cu filme, spectacole de muzică și dans popular.
Evenimentele de (re)deschidere oferă publicului acces liber și fac parte din proiectul „Legături europene prin cinematografie și dans” finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtensten și Guvernul României. Secțiunile Europene ale „Comedy Cluj” și Festivalul de Dans Contemporan STEPS sunt alte două evenimente majore care au fost incluse în acest proiect.
Aventura lui Lori și Lali, doi romi care străbat Transilvania, Ungaria, Austria și ajung chiar în Egipt, poate fi văzută marți, 24 mai, de la ora 19:00, în filmul „Bahrtalo!” („Hai Noroc!”/ „Jó szerencsét!”), regizat de Robert Lakatos. Documentarul ficțional (un gen reînviat, precum Cinema Dacia) ”Bahrtalo!” a câștigat în 2008 Premiul Europa Cinemas Label, la Festivalul Internațional de Film din Karlovy Vary.
Un film care, la premiera sa, a marcat un record de spectatori în Franța, va închide seria evenimentelor de redeschidere a cinematografului. „Concertul” („Le Concert”), în regia lui Radu Mihăileanu, va fi proiectat miercuri, 25 mai, de la ora 19:00. Filmul este dovada că, atunci când vine vorba de artă, nu există limite etnice, lingvistice sau religioase. „Concertul” este o coproducție despre muzică și multiculturalitate, în egală măsură, care le dezvăluie spectatorilor o poveste universală despre artiști și pasiunile lor, dar și despre talent, umanitate și virtuozitate, singurele calități care contează pe marile scene ale lumii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.