București: Modernizarea centurii, întârziată de legislația privind romii

centura_bucurestiLucrările de modernizare de pe Centura București Nord între Autostrada A 1 și Chitila (aprox. 10 km.)  au ajuns la un stadiu fizic de 47 % și sunt  întârziate și din cauza legislației privind protecția socială a persoanelor de etnie romă, precizează Compania de Autostrăzi și Drumuri într-un răspuns transmis unei companii de logistică (ARILOG).
Două case de lângă pasajul din zona Chiajna (aparținând persoanelor de etnie romă) nu au putut fi expropriate iar traseul centurii a fost modificat în zona kilometrului 58.
“Facem menţiunea că progresul fizic al lucrărilor pe acest sector este de 47%.
“Motivele care au dus la scăderea ritmului de execuţie a lucrărilor şi la necesitatea prelungirii termenului de execuţie sunt strâns legate de condiţiile impuse de legislaţia în vigoare privind protecţia socială a persoanelor de etnie romă (modificare traseu proiect de la km 58+000 – 58+300), condiţiile impuse de legislaţia şi normativele în vigoare privind siguranţa circulaţiei pentru amenajarea intersecţiilor centurii cu alte drumuri laterale şi cu autostrada A1 Bucureşti – Piteşti”, precizează CNADNR.
Alte două motive prin care CNADNR explică întârzierea semnificativă se referă la problemele apărute cu deținătorii rețelelor de  utilități (Apa Nova, Trans Gaz) dar și de situația proiectului de străpungere Splaiul Independenţei – Ciurel- Autostrada A 1 pe care îl derulează Primăria Capitalei.
Modernizarea centurii București Nord între A 1 și Chitila a început în mai  2013, avea termen inițial de finalizare august 2014 dar constructorul a cerut o nouă extensie de timp și ar putea termina lucrările de lărgire de-abia în 2017.
Centura București are o lungime de aprox. 72 de km., însă doar 20 de km. între Chitila și Voluntari sunt lărgiți la patru benzi și au pasaje supraterane la intersecțiile principale.
Pe tronsonul de sud între Autostrada Soarelui și DN 2 Voluntari (10 km.) contractul a fost reziliat în februarie 2015 din cauza slabei mobilizări a antreprenorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.