Shadow

Damian Drăghici: Majoritatea comunităților de romi din România sunt departe de ieșirea din criza de dezvoltare

draghici“După 160 de ani de la dezrobire, majoritatea romilor se simt în continuare fără rădăcini în comunitatea locală. (…) Decalajul pe care romii îl au de recuperat transcende nivelul economic, de unde și eșecul. Unul dintre aspectele de menționat în discuția despre decalajul dintre comunitățile rome și celelalte grupuri etnice majoritare în fiecare regiune a țării este lipsa sentimentului de apartenență la comunitatea locală. Această realitate este determinată de perioade cum ar fi cea a robiei, când romii erau separați de neromi, iar acest fapt s-a perpetuat de-a lungul timpului, determinând, în mare măsură, caracterul marginal pe care îl au comunitățile rome în societatea actuală”, a afirmat europarlamentarul, care a moderat joi dezbaterea “1856-2016: Situația romilor din România la 160 de ani de la dezrobire”, desfășurată la Palatul Parlamentului.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES, robia romilor a durat mai mult de cinci secole în Țările Române, regimul de sclavie impus romilor de pe teritoriul României fiind aproape la fel de lung cu cel din Rusia.
“Cei 500 de ani de robie au lăsat urme adânci în evoluția comunităților de romi care se confruntă și în prezent cu problema sărăciei extreme, lipsa de integrare în procesele economiei moderne și un acces sporadic la educație. Pe lângă problema dezvoltării, lunga perioadă de sclavie a dus la divizarea grupurilor de romi care nu au găsit nici în prezent suficiente resurse interne pentru a furniza o identitate comună a romilor”, se arată în comunicatul citat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *