Expoziția „urban_roma” închide „Săptămâna Romilor Invizibili”, seria de evenimente artistice dedicate Zilei Internaționale a Romilor și dovedește încă o dată că arta poate traversa generațiile, cultura și clasele sociale.
Vernisajul expoziției a avut loc ieri, la Cafe Verona, Librăria Cărturești în prezența autoarei Crinei Marina Morteanu și a organizatorilor: Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” și Asociația Romano ButiQ.
„urban_roma” este un gest de afirmare puternică, a unei identități asumate exprimat printr-o colecție de peste 300 de fotografii din arhivele personale ale familiei și prietenilor Crinei, majoritatea din cartierul Ferentari. Fotografiile ni-i prezintă pe Adina, George, Tina, „Crăcănici”, Bibilică, Albastru, Calia și alți romi din mediul urban, în cadre familiare, suprinși în diferite momente din viața lor.
„urban_roma” este imaginea neașteptată a familiilor și persoanelor aparținând etniei rome, fără stereotipuri și exotism, recognoscibilă prin posturi, decor sau atitudine de către oricine a trăit în această epocă.
Ne întâlnim astfel cu povești rupte din realitatea anilor 1950 1980: Calia ține toată casa doar din negustoria cu semințe; Nicu Pată e un lăutar cunoscut în Herăstrău; familiile din Groapa Floreasca sunt mutate în Herăstrău și Tei, locație ce le aduce numele de „teișeni”; la fabrica de textile Tricodava lucrează foarte multe femei rome; Gherghina este singura femeie vătășancă vânzătoare de flori.