Presa engleză îi laudă pe români: „Nu sunt ţigani şi contribuie enorm la economia din Regatul Unit”

London-StreetPresa britanică începe să afle cine sunt, de fapt, românii: „Nu, nu sunt romi şi nici din Roma”. O româncă din Anglia pentru CNN: „Îmi plătesc taxele, cheltuiesc bani aici şi niciodată nu am cerut ajutor social de la stat”.
Într-o singură zi au apărut două articole laudative despre români în presa engleză.
Dacă până nu demult criticau impactul pe care „valul” de migranţi români l-ar putea avea asupra Regatului, presa din Marea Britanie a început să-şi modifice atitudinea. Zilele trecute, două articole publicate de Blasting News UK şi CNN Money au prezentat scurte analize „la rece” pe margine acestui subiect, scrie gândul.
Ziua de 4 februarie pare să fi fost una în care o parte a jurnalistilor britanici au inceput sa scrie si despre partea pozitivă prezentei romanilor in Marea Britanie. Dupa luni de zile de atacuri repetate, intetite parca de campania electorala si goana dupa voturile britanicilor, o parte a presei britanice a inceput sa scrie ceea ce inseamna comunitatea romaneasca in ansamblui ei, cu bune si cu rele caci doar nu suntem nici noi perfecti.
Prima publicatie care trateaza subiectul romanilor din UK este Blasting News UK care face o scurta analiza a prezentei romanilor in Londra, in particular, si Regat, in general. Din titlu aflam ca romanii nu sunt romi si ca nici nu vin de la Roma, coincidentele fiind cauzate (sau datorate dupa caz) de sinonimia lingvistica. Dupa ce explica rolul si locul Romaniei in sud-estul Europei, autorul britanic, pe nume David Gottesman,explica pentru englezii neinitiati in problematica romaneasca ca exista o multime de mituri si de perceptii gresite asupra romanilor pe care isi propune sa le demonteze intr-o serie de articole care vor fi publicate tot pe platformaBlasting News UK.

Leave a Reply

Your email address will not be published.