Un neamț și-a vândut telefonul pentru a ajuta 100 de țigani români din Berlin

romi_germaniaReportajele despre țiganii de etnie română care fură sau își instalează tabere ilegale apr aproape zilnic în presa din Europa. De foarte puține ori apar însă și reportaje care mai degrabă îi compătimesc pe țigani și arată condițiile de viață precare în care trăiesc.
Un reportaj realizat de cotidianul german BZ Berlin și preluat de ziarulromanesc.de  arată cum, sub un pod de lângă gara centrală din Berlin, trăiesc aproximativ 100 de romi, veniți din România, în cele 30 de corturi care reprezintă pentru aceștia casă.
Pascal, un student la informatică în vârstă de 27 de ani, a fost cel care a descoperit întâmplător tabăra în care își duc aceștia zilele. În timp ce fuma o țigară pe balconul de acasă, a observat cum cotrobăia o țigancă de aproximativ 60 de ani prin containerele de gunoi ale blocului. De foame, mânca oase de pui. Câteva le-a pus într-o pungă, pentru a-și hrăni copiii.
Pascal nu a stat pe gânduri. Fiind la rândul lui tată, a umplut o sacoșă cu haine și jucării pentru copii și s-a lăsat condus de femeie în tabăra ilegală în care trăiește.
Stau ascunși de ochii lumii, neobservați și nederanjați. Nici ei, la rândul lor, nu deranjează pe nimeni. În apropiere de ei se construiește o nouă clădire. Cetățeni europeni, în inima capitalei germane, trăiesc în condiții mizerabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.