Shadow

Franța – România, o relație în curs de reîncălzire (presă)

ambasadorRelația cu România, ”una dintre cele mai bogate pe care Franța o are cu o altă țară”, este mai bună decât în urmă cu cinci ani, apreciază într-un interviu pentru Slate.fr, ambasadorul român la Paris, Luca Niculescu, care se autodefinește drept ”avanpostul relației franco-române”Propulsat ambasador la Paris în urmă cu cinci luni, Luca Niculescu fusese până atunci jurnalist în România. Redactor-șef al RFI Romania, o filială a Radio France Internationale, el a moderat emisiunea ‘În franceză, vă rog’. Ulterior, a fost corespondent al cotidianului Libération timp de 12 ani. ”Primul meu articol pentru Libération a fost despre aderarea României la NATO în 2004”, își amintește Niculescu.
A alege un jurnalist ca ambasador rămâne un lucru rar în mediul diplomatic. La 45 de ani, dintre care 25 în presă, Luca Niculescu a fost numit ambasador, în mod justificat, pentru profesia sa și mai ales pentru cunoașterea Franței.
”Am primit un telefon de la președintele Klaus Iohannis. Am ezitat, am reflectat și am spus ‘da’ rapid. Este o mare provocare și o mândrie să-și reprezint țara. Cunoscând bine relația româno-franceză, cred că pot avea o valoare adăugată. În final, mi-am schimbat profesia, dar nu și domeniul”, explică actualul ambasador al României la Par.

Leave a Reply

Your email address will not be published.