ANALFABETISMUL ROM VERSUS ROMANESC

problema-in-familie-parintii-analfabeti-modele-pentru-copii-18507011Ce ne uneste, ce ne desparte.
Analfabetismul, cauza a rasismului, intolerantei, saraciei, pervertirei.
Mulți cred că părăsirea timpurie a școlii este o problemă specifică etniei rome. Realitatea este alta: 70% dintre cei fără şcoala absolvită sunt de etnie română, 18% sunt romi, 4% sunt maghiari, iar restul sunt de altă etnie. Românii rămân dominanți și în rândul persoanelor analfabete, dar crește ponderea etniei rome. Așadar, 62% dintre analfabeți sunt români, 27% sunt de etnie romă, 4% maghiari, iar restul alte etnii.
Situația de fapt trebuie să fie de urgență rezolvată. Un cetățean fără carte este un cetățean de mâna a doua, care va fi totdeauna prost plătit, va fi ușor de înșelat și de manipulat atât de politicieni demagogi, dar și de angajatori oneroși, de cei care îi vor vinde produse îndoielnice. Fără școală, atuurile unor inteligențe native deosebite și ale puterii de muncă extraordinare înseamnă din ce în ce mai puțin astăzi, când întreaga lume se specializează, se pregătește temeinic școlar.
Trebuie schimbată mentalitatea celor care vor să renunțe sau nu vor să se mai întoarcă la școală, dar și mentalitatea școlilor care trebuie să trateze cu foarte mare atenție cazurile speciale. Cu orice preț trebuie ca acești români să termine școala sau să o continue dacă au abandonat-o.
Trebuie activate soluțiile alternative, trebuie pornită o acțiune de convingere de la caz la caz a părinților care nu realizează importanța pregătirii școlare, trebuie constituite echipe de voluntari, de tutori, care să se ocupe de fiecare caz în parte, trebuie găsit sprijin financiar la nivel local sau județean, național sau chiar european pentru cazurile sociale.
Întreaga comunitate locală din Oaș și din țară trebuie să detecteze și să reacționeze în cazul analfabetismului și abandonului școlar. Împreună putem reintegra acești oameni pe deplin în societate.
Totul pornește cu schimbarea atitudinii. Școala și educația trebuie să devină mai atractive și utile. Împreună reușim!

Leave a Reply

Your email address will not be published.