Shadow

Nici prinț, nici cerșetor, ci sclav în Suedia! Campania ziarului Expressen dezvăluie viața reală a românilor care speră să facă avere în Scandinavia

suediaSuedia, noul Eldorado al romilor care vor să plece la cerşit, se dezvăluie ca fiind mai degrabă o capcană din care nu ştiu cum să mai scape. O campanie a ziarului suedez Expressen arată cum multe persoane au ajuns să fie exploatate de scandinavi sub pretextul că vor să îi ajute să se integreze cât mai bine.În satul Crovu, la 10 kilometri de Bucureşti, jurnaliştii de la Expressen i-au găsit pe membrii familiei Găman, abia întorşi de o săptămână din Suedia. Cristina Găman, 33 de ani, mama a patru copii, povesteşte cum ea şi soţul ei, Marian, au cumpărat cu 500 de euro o maşină şi au plecat cu toţii, după o perioadă în care au încercat să câştige bani, în oraşele suedeze.

S-au simţit înşelaţi, batjocoriţi şi spun că nu se vor mai întoarce acolo. Totul a început după ce Marian a fost concediat de la o fabrică din Crovu, în perioada în care criza economică a afectat România. De atunci i-a fost tot mai greu să-şi găsească de lucru, iar salariile au scăzut. Cu greu s-au hotărât să îşi lase cei patru copii, trei fete şi un băiat, în grija bunicilor bătrâni, bolnavi şi alcoolici.
Au auzit de la alte rude din Crovu că în Suedia ar putea fi mai bine, aşa că în luna martie Marian a plecat în Mariefred, unde aceştia spuneau că se câştigă până la 400 de coroane pe zi şi până la aproape 10.000 de coroane net pe lună, adică aproape o mie de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *