Segregarea copiilor romi în şcoli, o “bombă cu efect întârziat”. Ce riscă România?

segregarea_copiilor_romiRomani CRISS cere Comisiei Europene să sancţioneze România pentru segregarea copiilor romi în şcoli. Concret, organizaţia neguvernamentală şi European Roma Rights Center au trimis o scrisoare oficială, în care afirmă că autorităţile au încălcat Directiva pentru Egalitate Rasială.
Segregarea copiilor romi în sistemul de învăţământ este o bombă cu efect întârziat în societatea românească, spune la RFI Marian Mandache, director executiv la Romani CRISS.
“Am depus o plângere către Comisia Europeană, prin care am solicitat iniţierea procedurii de infringement împotriva Guvernului României, pentru că nu implementează Ordinul 1540/2007 pentru desegregarea copiilor romi. Această procedură de infringement poate să atragă dacă Guvernul nu reacţionează adecvat, poate să atragă o condamnare la Curtea de la Luxemburg, condamnare care ar fi o gravă palmă morală la adresa ministerului şi a Guvernului român şi poate să atragă inclusiv sancţiuni financiare de nivelul zecilor de milioane de euro sau poate chiar sutelor de milioane de euro. Segregarea este practic o bombă cu efect întârziat în ceea ce priveşte stabilitatea acestei ţări”, consideră Marian Mandache.

Leave a Reply

Your email address will not be published.