Problema romilor: Comisia Europeană pune lupta împotriva rasismului pe primul loc

problema-romiloComunicatul pe 2016 privind cadrul de lucru privind problema romilor este cea mai explicită declarație a Comisiei Europene că drepturile omului sunt pe primul loc. În ultimul raport privind progresul incluziunii în societatea a romilor, comisia anunță că în ultimul an a accelerat acțiunile de combatere a discriminării, segregarea și sentimente anti-romi, discursurile și crimele pe motive de ură.
Centrul European privind Drepturile Romilor a trimis înainte un raport privind progresul făcut pe aceste teme în șapte țări: Bulgaria, Cehia, Franța, Ungaria, Italia, România și Slovacia. În acest raport se arată dovezi de regrese îngrijorătoare în multe țări precum renunțări publice la principii democratice, lipsă de acțiune pe politici și sentimente anti-romi. O concluzie foarte importantă trasă în urma cercetării este necesitatea accesului deplin la justiție pentru comunitatea romă pentru “a face o diferență vizibilă în viețile lor printr-o schimbare în abordarea incluziunii”, informează
Printre principalele subiecte de îngrijorare se numără segregarea școlară, problema locuinței și evacuările forțate, crimele rasiale și violența poliției asupra romilor.
Centrul European privind Drepturile Romilor și organizațiile partenere au militat puternic și îndelungat să asigure că lupta împotriva rasismului și contra discriminării instituționale împotriva romilor să nu dispară de pe agenda publică. Mesajul lor a fost simplu, toate discuțiile despre integrare sunt degeaba dacă rasismul nu este recunoscut ca baza de la care pornește excluziunea socială a comunității roma, și tot cadrul de lucru va eșua dacă nu se fac eforturi susținute împotriva sentimentelor anti-romi și nu se va contracara istoria și obiceiurile bine conturate în discriminare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.