Prostia nu ţine de inteligenţă, memorie, şcoli absolvite, de nivelul IQ sau de numărul cărţilor citite, scrise sau
Rândurile de mai sus fură un fel de preambul pregătitor. Acum încep: în masina care mă ducea spre redacţie –– era o căldură comentate. Eşti prost şi gata!
Prostia este cea mai independentă stare a cetăţeanului. Ea nu depinde de nimeni şi de nimic, doar de propria-i existenţă.insuportabilă. Geamurile erau deschise pentru a produce cât de cât un curent care să mai ostoiască infernul caloric de iulie. „E curent şi mă trage la dinţi iar eu merg “.
Da, avea dreptate un amic, noi românii trăim în ţara lui „Mă trage curentul!“ Nicăieri în lume, nicăieri pe acest glob pământesc nu există fenomenul „Mă trage curentul!“ Doar la noi. E dovedit, documentat şi adevărat!
Să fim înţeleşi: nimeni nu contestă faptul că atunci când deschizi geamul de la tren, de la maşină sau de la orice vehicul cu geam acel curent nu-ţi poate provoca disconfort, conjunctivită sau mai ştiu eu ce, mai ales dacă e perioadă răcoroasă spre friguroasă. Nimeni nu contestă faptul că două geamuri deschise nu se pot trânti şi sparge, provocând pagube. Dar de aici până la a spune că ai făcut carie dentară şi că te dor urechile şi s-a umflat măseaua pentru că „te-a tras curentul“ e o prostie soră cu starea de repaus total a minţii.
Medicii consultaţi în această problemă neagă elegant boala de „M-a tras curentul“. Pentru medici această expresie pur şi simplu nu există. Căci dacă medicina ar confirma boala „M-a tras curentul!“, ca pe o sursă de alte boli, cu siguranţă s-ar studia la Facultatea de Medicină. Şi pe lângă specialitatea de medic de interne, cardiolog, ortoped, stomatolog, ginecolog cu siguranţă că ar lua fiinţă şi specialitatea de medic curentolog. Dar cei pe care „i-a tras curentul“ sunt ambiţioşi: dacă medicul refuză să-i trateze de „M-a tras curentul!“se tratează singuri: îşi bagă o ţigară aprinsă în urechea dureroasă (filtrul) sau un căţel de usturoi. Sau apă călduţă. Rezultatul? Li se ia durerea pe loc. Pe bune! Dar tămăduirea ţine de domeniul psihanalizei.
Această psihoză cu „M-a tras curentul!“ mai are o anexă, la fel de hilaro-dureroasă: „Aerul condiţionat dăunează grav sănătăţii“ în România. Am văzut cazuri în care pe o caniculă infernală în birou, aparatele de aer condiţionat erau oprite întrucât „Mă trage curentul“. Muream de cald cu aerul condiţionat lângă noi. Eram exact ca în povestea măgarului lui Buridan care a murit de foame lângă două căpiţe de fân întrucât nu ştia din care să mănânce.
Sigur, aerul condiţionat te poate îmbolnăvi dacă îl foloseşti prost. Dacă afară e 35 de grade Celsius iar aerul condiţionat este reglat la 15-17 grade e normal că dăunează această diferenţă de căldură. Dar de aici până la a refuza vehement şi insistent aerul condiţionat pe motiv că „te trage curentul“ e o mare şi impardonabilă prostie colectivă.
Aerul condiţionat este utilizat în SUA de la începutul secolului trecut. Cu succes! Doar la noi, în România el este socotit dăunător.
Utilizat în mod excesiv aerul condiţionat crează disconfort. Utilizat la o temperatură de 24-25 de grade e o binecuvântare pentru sănătatea noastră în plină vară fierbinte.