De Pantelimon ţiganii au strălucit în adevăratul sens al cuvântului!

pantelimonDe ziua Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pante­li­mon, romii din Muscel dar şi din toate colţurile ţării se întâlnesc la târgul cunoscut de sute de ani sub numele de Îm­perecherea rudarilor.

Potrivit tradiţiei, „Împerecherea rudarilor“ era considerată pe vre­muri o ceremonie matrimonială e­xistentă exclusiv în satele şi că­tunurile ţiganilor rudari din zonele de nord şi sud ale Carpaţilor Me­ridionali (judeţele Argeş, Dîmbo­viţa, Vîlcea, Braşov, Sibiu). Era un ritual complex, ce avea loc în cen­trul vechi al Câmpulungului, alcă­tuit dintr-o succesiune de obiceiuri prenupţiale, nupţiale şi post­nup­ţiale, încheiată cu consfinţirea co­lectivă de către ctitorii obştei ruda­rilor a căsătoriilor făcute, precum şi a divorţurilor. Toate aceste obiceiuri au dispărut a­proa­­pe în totalitate, de-a lungul anilor, în sufletele rudarilor ră­mâ­nând doar ideea de a veni la târg pentru a se distra şi a-şi găsi ju­mă­tatea, fie şi numai pentru o noapte.

Tot ţiganul, bărbat sau femeie, şi-a pus hainele cele mai bune din dulap. Tinerele s-au fălit cu rochiile cu paiete şi dantelă în care au fost mirese şi cele mai înalte platforme, bătute cu pietre, pe care le-au găsit la magazinaşele de pe bulevard. Rar vedeai câte o bătrână în costum popular cusut cu lame, a cărui strălucire pălea pe lângă colanţii, tricourile şi sandalele acoperite de fluturaşi lucitori ale domnişoarelor care eclipsau decoraţiunile unei discoteci. Baietii, ieşiţi ca de pe banda unei fabrici, se copiau unii pe alţii: cămaşi viu colorate, pantaloni mulaţi, de preferat albi lăsaţi sub burtă, ochelari de soare pe nas sau cocoţaţi pe frezele înecate în gel, o ţigară ţinută cu un gest studiat şi o cutie de bere în cealaltă mână. Cuplurile de tineri la braţetă prin bâlci, fără parinţi pe urmele lor sunt cea mai bună dovadă ca lumea se strânge la bâlci nu pentru ceea ce era Pantelimonul odinioară, ci ca să petreacă la sărbatoarea lor. În afară de terase, aproape toate aparatele de distracţie, lanţuri, căluşei, lebede, nu au dus lipsă de clienţi. Distracţia a fost supravegheată de echipaje de Jandarmi şi de Poliţia Naţională şi cea Locală.

Leave a Reply

Your email address will not be published.