Comunitatile de rromi sunt discriminate in Europa, sub povara crizei economice. Rromii traiesc in special in Europa de est si centrala si sunt uneori numiti peiorativ “tigani”, conform unui articol Time

politie londraPotrivit sursei citate, rromii sunt marginalizati, fara educatie si pregatire, traiesc in saracie si sufera din cauza unei sanatati precare. 
 Sunt perceputi ca fiind responsabili de majoritatea infractiunilor mici, hranind astfel un cerc vicios al discriminarii sociale, arata sursa citata.
 Cei 10-12 milioane de rromi din Europa, din care 6 se afla in UE, sufera de secole de discriminari si persecutii, insa criza economica din Europa a contribuit la cresterea retoricii populiste anti-rromi, in contextul in care politicienii cauta tapi ispasitori.
 In unele tari sunt partide de extrema dreapta cu agende anti-rromi: Jobbik in Ungaria, Arraka in Bulgaria, Partidul Muncitoresc al Justitiei Sociale din Cehia.
 De exemplu, in state precum Slovacia, comunitatile rrome au fost separate de restul populatiei prin bariere de ciment. Sursa citata mai scrie ca in Romania, tara cu cea mai mare populatie rroma, 30 de familii au fost evacuate dintr-o tabara din Baia Mare.
 Mai mult, Grecia a fost condamnata de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului pentru segregarea copiilor rromi in scolile din orasul Sofades.

Leave a Reply

Your email address will not be published.